BiH

Vlado Đajić

Direktor UKC RS: Prelazimo na kineski sistem (VIDEO)

25/03/2020

U posljednja 24 sata u RS zabilježena su 24 slučaja pozitivna na koronavirus

Idemo na više testiranja bližih i daljih kontakata zaraženih i sada prelazimo na taj kineski sistem – napadamo virus, a ne da virus napada nas, kaže Vlado Đajić, direktor UKC RS, gostujući u programu BHRT – Jutro za sve.

U posljednja 24 sata u RS zabilježena su 24 slučaja pozitivna na koronavirus, 13 u jutarnjim i11 u popodnevnim satima. Direktor UKC RS Vlado Đajić kaže kako su u ovom trenutku na UKC-u i 22 pacijenta pozitivna na koronavirus i desetak suspektnih pacijenata za koje se čekaju rezultati testiranja:

“Samo jedan pacijent je vitalno ugrožen, jedan je na respiratoru i nismo imali umrlih. Pravimo rezervne kapacitete koji nisu u ovom centralnom bloku i želja nam je da infekcija ne uđe u centralni blok i da liječimo i pacijente koji nisu zaraženi na najbolji način”.

Dodaje kako se proširuju bolnički kapaciteti:

“Obezbijedili smo već 115 i sada obezbjeđujemo još negdje oko 150 dodatnih kreveta na donjoj,staroj lokaciji,a pravimo i dvije nove operacione sale, pravimo intenzivnu jedinicu za hirurške pacijente sa 11 respiratora. Ovih dana kupili smo novih 11 respiratora i moram da kažem da imamo dobru koordinaciju sa predstavnicima vlasti”, kaže Đajić.

O tome kakve mjere su poduzete nakon dva pozitivna slučaja koronovirusa kod medicinskih radnika, Đajić kaže da su zdravstveni radnici u ovom trenutku su svugdje na svijetu ugroženi, te da je u Italiji u jednom danu umrlo 11 medicinara.

“Za ova dva zdravstvena radnika, uradili smo sve mjere po propisu, sve osobe koje su bile s njima u kontaktu smo testirali, svi su negativni. Preduzeli smo mjere i prema njihovim kontaktima i sada širimo mrežu. Jučer je premijer RS Radovan Viškoivć donio odluku da svi pozitivni pacijenti, ne da budu u karantinu, ali moraju biti smješteni u posebnom kolektivnom smještaju, odnosno svi će biti smješteni u Studentskom centru u Banjaluci. Druga odluka je donešena da idemo na više testiranja , bližih i daljih kontakata. Kako smo razumjeli, sada prelazimo na taj kineski sistem-napadamo virus,a ne da on napada nas.

O medicinskom kadru i resursima za borbu protiv koronavirusa, Đajić kaže kako je dobro da je Srbija, za razliku od zapada, obećala pomoć:

“Mi ćemo uraditi sve od sebe i dajemo sve od sebe da ovu krizu prebrodimo na najbolji mogući način u interesu naših stanovnika. Moram da se zahvalim i vama novinarima koji ste dali veliki doprinos da se ovaj svjetski problem svede u neke realne okvire i da narod shvati da samo jednim običnim pranjem ruku, zaštitom disajnih organa izbjegavanjem kontakta sa drugim ljudima možemo potpuno da spriječimo bolest, kaže Đajić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.