Direktori disciplina KCUS-a uputili otvoreno pismo dr. Ismetu Gavrankapetanoviću

ismet_gavrankapetanovic

Direktori disciplina Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) uputili su otvoreno pismo prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću u kojem upozoravaju na “niz neistina i tendencioznih tvrdnji” koje je, kako se u pismu navodi, iznio u intervjuu za jedan časopis, a “koje krše kodeks medicinske etike i deontologije”.

– U tekstu navodite da ste operirali ‘suprugu najvažnije ličnosti u Dubaiju’, kao i da ste ‘operisali u porodici lzetbegović sve što ste mogli operisati’. Suprotno kodeksu medicinske etike i deontologije koji nalaže zaštitu ličnih podataka pacijenata direktno ste otkrili identitet osoba koje ste navodno operisali – upozoravaju autori pisma.

Nadalje navode da je moguće da će u slučaju supruge najvažnije ličnosti u Dubaiju izazvati diplomatski incident, a što se tiče porodice lzetbegović, kaže se:

“istina je da niste operisali nikoga sa tim prezimenom. To potvrđuju operativni protokoli Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a”.

Direktori disciplina KCUS-a u pismu podsjećaju da u Kodeksu medicinske etike i deontologije koji je donio lzvršni odbor Ljekarske/Liječničke komore FBiH na sjednici održanoj 03.12.2014.godine, u članu 14 stoji:

“Kako bolesnik ima neotuđivo pravo na povjerljivost svih podataka koji se odnose na stanje njegovog zdravlja, sve ono što ljekar/liječnik sazna obavljajući svoju dužnost smatra se ljekarskom/lječničkom tajnom. Ljekar ili ječnik je dužan čuvati je i pred bolesnikovom rodbinom ako je to bolesnikova želja, čak i nakon njegove smrti,osim u slučaju kada bi se time ugrozio život i zdravlje drugih ljudi.”

– U intervjuu se žalite na ‘nečastan otpust’, a ne iznosite činjenicu da je Vaš ugovor kojim ste obnašali funkciju šefa klinike istekao 11.07. 2017. godine. Navodite da je šef klinike ‘nula’, ‘da ni o čemu ne odlučuje’, a obnašali ste ovu funkciju 19 godina u toku kojih ste kreirali i politiku prijema i operativni program, kao i prijem kadra, a o načinu prijema pacijenata na Kliniku za ortopediju i traumatologiju svjedoče brojni nalazi iz Vaše privatne ordinacije, što je izvan svih pravila i procedura o prijemu pacijenata u KCUS-u – navodi se u pismu upućenom dr. Ismetu Gavrankapetanoviću.

U pismu se, također, navodi da se Gavrankapetanović poziva na potpisanu izjavu njegovih kolega sa klinike, kako ih zove ‘jadnih ljudi’, koji su povukli svoje potpise sa tog papira na kojem piše ‘Ismet je častan čovjek’, te se ističe da takav papir ne postoji.

– Također potvrđujemo da o Vašoj časti nikad nismo ni raspravljali. To Vi činite. U tekstu navodite postupke Vaših kolega koji su Vas ‘Ljubili, plakali, valjali se po podu’, a koji su povukli potpise, jer im je prijećeno da će ostati bez posla, što je također neistina – navode autori pisma.

Nadalje navode da, što se tiče Gavrankapetanovićevih navoda o ‘grijehu koji je napravio’, ne postoji niti jedan dokument u kome je zatražio da menadžment s njim razgovara o prijemu mladih doktora,
niti o statusu ljekara na njegovoj klinici, kao i da je istina da je menadžment dobio dokument u kojem ljekari potvrđuju da ništa od ovog što govori nije istina.

– U više navrata u tekstu se pozivate na stručnost i kompetentnost pa Vas molimo da upoznate javnost koliko ste Vi kao rukovodilac ustanove osposobili stručnjaka ortopeda koji Vas mogu naslijediti nakon 19 godina. Također, obavijestite javnost zbog čega upućujete pacijente sa Vašeg nivoa kompetencija na operacije u inostranstvo i u privatne poliklinike. Zašto ih Vi ne operišete u Sarajevu? – pitaju se autori pisma.

Istovremeno, u pismu opovrgavaju Gavrankapetanoviće navode o tome da ‘nije išao kući prije 17 h’, da ‘stalno radi noću’ i da ‘nije bilo subote i nedjelje koju nije radio’, navodeći da je slobodne dane uredno koristio.

– U spomenutom tekstu kažete da je ‘šef nula’, da ‘ne želite da budete šef, kad se zna šta šef klinike radi i kolika mu je plata’, da ‘niko normalan na svijetu ne bi želio da bude na njegovom mjestu’, da ne želite to mjesto već odavno, kao i da ste tražili da više ne budete šef’, a potvrđujemo da ne postoji pisani trag vaših navoda, kao ni Vaš zahtjev da Vas razriješimo. Vaš ugovor je istekao nakon 19 godina – navodi se u pismu…

U ovom otvorenom pismu se, također, navodi da su ljekari plemenito tkivo u svakom društvu, kao što su i svi drugi ljudi različitih profesija plemenito tkivo, te da su upravo zbog poštovanja prema ljudima i poštovanja prema istini autori otvorenog pisma morali reagovati i upoznati javnost o ovom ‘slučaju’.

– Naše otvoreno pismo je ujedno i odgovor na ‘peticiju nekih uglednih građana’ a u vezi sa Upravom KCUS-a – navodi se u pismu koje potpisuju generalna direktorica KCUS-a i direktori Hirurške, lnternističke, Dijagnostičke i Neuropsihijatrijske discipline, kao i Discipline za nauku i nastavu, Discipline za ginekologiju i porodiljstvo, Discipline za zdravlje djeteta i Stručne nemedicinske discipline.