Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odgovor na špekulacije

Direktorica KCUS-a: Niti smo, niti ćemo ikoga testirati “preko štele”

sebija2 (1)

Testiranje se vrši na način na koji odredi epidemiološka služba, a ne KCUS. KCUS ne odlučuje o testiranju

Direktorica Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović, prilikom javljana u programu N1 televizije danas je prokomentirala i špekulacije koje kruže po društvenim mrežama da se testiranje na korona virus vrši “preko štele”, a pojasnila je i sam proce prema kojem ta ustanova vrši testiranje.

“Niko nije testiran u smislu zloupotrebe ili priče da smo nekoga testirali preko veze jer je političar. Mi smo testirali premijera FBiH i jednog ministra iz Vlade FBiH, koji su bili na skupu u Konjicu ali su na toj priredbi bili kratko vrijeme, odnosno na početku priredbe. Testirani su samo iz razloga jer se radi o ljudima koji svakodnevno komuniciraju s mnogo osoba, da ne bi slučajno zarazu prenijeli na druge ljude. Svi ostali su u samoizolaciji. Molim vas da se ta panična priča o testiranju preko veze razmontira, to ne odgovara istini. Ne želimo da građani slušaju laži po društvenim mrežama. Niko nije testiran preko veze, niti će biti testiran preko veze”, kazala je Izetbegović.

Što se tiče kritika da se radi vrlo malo testova, dr. Izetbegović je kazala:

“Testiranje se vrši na način na koji odredi epidemiološka služba, a ne KCUS. KCUS ne odlučuje o testiranju. Mi smo samo referentni laboratorij Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i na osnovu mišljenja i uputnice epidemiologa i Kriznog štaba nam dolazi pacijent koga mi testiramo. Do sada su izvrsno radili trijažu pacijenata koji trebaju biti testirani. Testirali smo i više ljudi nego što je trebalo. Mi smo testirali pacijenta za koga sam rekla da je sigurno negativan, jer sam detaljno pregledala njegove nalaze, i potvrdilo se da je negativan. Nije svaki kašalj i curenje nosa korona virus. Zato pozivamo građane da budu strpljivi, da pozivaju brojeve telefona. To može biti obična gripa i ima je jako puno. Nema potrebe za panikom, ima potrebe za puno opreza”, poručila je Izetbegović.