Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Direktorica Svjetske banke u BiH posjetila Brčko

Tatiana Proskuryakova Brcko

Direktorica Ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Tatiana Proskuryakova boravila je danas u službenom posjetu Brčko distriktu, gdje se sastala s predstavnicima izvršne vlasti Distrikta.

Na sastanku je razgovarano o zajedničkom projektu brzog oporavka od poplava u BiH, koji je u Brčkom u fazi implementacije, a koji se finansira iz kreditnih sredstava Svjetske banke u iznosu od 5 miliona američkih dolara.

– Ovo je bila prilika da nam direktorica Svjetske banke u BiH prezentira Strategiju partnerstva s BiH kako bismo razmotrili eventualnu buduću suradnju, prije svega što se tiče unaprjeđenja našega zdravstvenog sistema, poslovnog okruženja na području Distrikta, što je jedan od prioriteta ove Vlade, kao i mogućeg finansiranja projekta vodoopskrbe na području Distrikta te izgradnju pročistača otpadnih voda – kazao je gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić.

Istaknuo je da je saradnja sa Svjetskom bankom od interesa za Brčko distrikt, ne samo zbog eventualne finansijske potpore, već zbog činjenice da se implementacija ovakvih projekata odvija po složenoj proceduri.

– Svi projekti sa Svjetskom bankom trebaju se odvijati putem Ministarstva finansija BiH i Vijeća ministara BiH, koji na koncu daju saglasnost o ulasku u pregovore za finansiranje -pojasnio je Milić.

Direktorica Ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Tatiana Proskuryakova istaknula je da je boraveći u posjetu Distriktu prije godinu dana s predstavnicima vlasti razgovarala o Strategiji partnerstva s BiH.

– Od kada je Strategija usvojena, počela je njena implementacija i Brčko distrikt BiH sudjeluje s projektom brzog oporavka od poplava. Svjetska banka ima ukupno deset projekata u implementaciji u BiH, ukupne vrijednosti oko pola milijarde dolara, a polovica tog iznosa je već potrošena – dodala je Proskuryakova.

Ona je istaknula da je saradnja s Distriktom na spomenutom projektu veoma uspješna te da je danas prezentirala nekoliko mogućnosti sudjelovanja Distrikta u budućim projektima.