Direktorima javnih ustanova u Kantonu Sarajevo smanjene plaće

BiH

skupstina-ks123333

Skupština KS danas je usvojila Prijedlog zakona o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih institucija KS, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova te će ovim zakonskim rješenjem maksimalna plaća direktora biti do prosječne tri neto plaće isplaćene u Federaciji BiH, zamjenika direktora i izvršne direktore, piše bh. novinska agencija Patria.

Istim zakonom određuje se najviše do 50 posto jedne prosječne plaće za predsjednike skupština, upravnih i nadzornih odbora i drugih organa, a za članove odbora predviđene su isplate do 40 posto prosječne plaće.

Zakon definiše mogućnosti stimulacije ukoliko direktori smanje negativno poslovanje preduzeća, institucija ili ustanova odnosno ostvare pozitivno poslovanje u odnosu na zatečeno stanje. Predviđeno je uskraćivanje te stimulacije ukoliko nema takvih pokazatelja, a ukoliko se negativno poslovanje produži za još godinu nakon negativne ocjene poslovanja, ugovor sa direktorom bi se raskinuo zbog nedovoljne sposobnosti da obavlja funkciju na koju je postavljen.