Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Direktoru “Unsko-sanskih šuma” novac za ugovore

suma_kupres

Svjedok Kantonalnog tužilaštva u Bihaću kazao je na suđenju za zloupotrebe u bihaćkom šumskom privrednom društvu da je optuženom Đevadu Muslimoviću dao preko 170.000 konvertibilnih maraka da bi mu bili isplaćene fakture za dogovorene poslove.
Šaban Melić, vlasnik firme “Meli company”, koja se bavi drvoprerađivanjem, ispričao je da je redovno Muslimoviću davao novac kako bi mu bile plaćene fakture za posao koji je obavio za “Unsko-sanske šume”.

Muslimoviću je, kako je kazao Melić, morao davati po 1.000 KM mjesečno za tu uslugu.
“Prvi posao koji sam odradio uredno je plaćen, no već drugi mjesec nastao je problem. Nisam znao zbog čega se drugim izvođačima platilo a meni ne, pa sam u nekoliko navrata pokušavao doći do direktora Muslimovića. Bezuspješno, jer se nije javljao, pa sam pozvao njegovog vozača Hajrudina. On mi je rekao da je direktor ljut na mene i posavjetovao me da radim kao i drugi izvođači… I tako je krenulo… Otišao sam do Muslimovića i on me grubim tonom upitao šta mislim da se tako može raditi. Taj prvi put dao sam mu 3.000 maraka i onda svaki mjesec po hiljadu”, ispričao je Melić.

On je dodao da je, pored davanja novca, Muslimoviću morao platiti račun za gume, kupiti kosilicu, a finanisrao je i dva puta odlazak na utakmice reprezentacije BiH u inostranstvo.

Melić je procjenio da je Muslimoviću ukupno dao oko 170.000 KM.

Dodao je da je povremeno novac davao i Fadilu Šehiću, bivšem upravniku “Šumarije” Bosanski Petrovac, a kasnije tehničkom direktoru u Unko-sanskim šumama, kao i njegovom nasljedniku Sabahudinu Solakoviću.

“Kada je Solaković imenovan za upravnika, pozvao nas je direktor Muslimović da nas upozna sa njim i tada je rekao da treba Solakovića pomoći u školovanju”, kazao je Melić.
Novac je, prema Melićevim riječima, za unaprijed dogovorene poslove i tendere morao davati i predsjedniku komisije za dodjele i javne nabavke Rasimu Mehmedoviću, kao i poslovođi u Bosansnkom Petrovcu Fahiru Sirći.

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću tereti Đevada Muslimovića, Fadila Šehića, Sabahudina Solakovića, Rasima Mehmedovića, Fahira Sirću i Enesa Karića da su od 2006. do sredine 2014. godine, kao organizirana grupa, od više firmi koje se bave sječom drveta primali novac, darove i druge oblike koristi, čime su sebi pribavili korist od 540.100 konvertibilnih maraka (KM) i zahtijevali dodatnih 76.500 KM.

Na ovom ročištu je svjedočio je i Mirko Latković, vlasnik firme “Miki trans”, koji je također rekao da je Muslimoviću davao novac da bi njegova firma dobila ugovore o dodjeli drvnih sortimenata jele i smrče.

“Davao sam 10 KM po kubiku robe sadržane u Ugovoru. Novac sam direktno davao Muslimoviću u njegovoj kancelariji. Tada bi odmah i potpisao Ugovor. Jednom prilikom direktor je tražio da kupim agregat za jednu lovačku kuću u vlasništvu Unsko-sanskih šuma, što sam i uradio. Isto tako jednom sam dao 10.000 KM za 1.000 kubika jele i smrče, kao i 2.000 KM za Stranku demokratske akcije (SDA), čiji ja niti sam član niti sipatizer”, kazao je svjedok.

Latković je rekao da je Muslimoviću ukupno dao oko 30.000 KM.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. februar.