Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sedam godina nakon pljačke u Čapljini uhapšen Adnan Bajrić

veletrznica – tasovcici

Nakon gotovo sedam godina od pljačke na veletržnici u Tasovčićima u Čapljini, uhapšen je i danas od strane Tužiteljstva HNK u Mostaru pritvoren četvrti osumnjičeni razbojnik Adnan Bajrić, koji se cijelo vrijeme nalazio u bijegu.

Kantonalni sud Mostar je još prije šest godina, nakon priznanja, osudio trojicu njegovih partnera iz Sarajeva, i to Mirzu Klačara (1985) na dvije i po, Aliju Glavinića (1974) na godinu i osam mjeseci, te pomagača Adisa Gabelu (1972) na jednu godinu zatvora. Svi su i ranije bili osuđivani, piše pogled.ba.

Kako stoji u optužnici, Klačar i Glavinić zajedno su s Gabelom te Adnanom Bajrićem na veletržnici u Tasovčićima u julu 2010. izvršili razbojstvo nad dilerom deviza Ivanom Bebekom te mu oteli 22.700 maraka, a novac kasnije međusobno podijelili. Tada su upotrijebili pištolj i elektrošoker za koji je, prema optužnim tvrdnjama, vještačnjem utvrđeno da može proizvesti smrt. Naime, Klečar je kroz prozor elektrošoker prislonio na vrat oštećenom i aktivirao struju te ga privremeno onesposobio.

Zgrabili su crnu torbicu i pobjegli. Inače, policija je svoga starog znanca Aliju Glavinića ranije identificirala kao jednog od dvojice napadača koji su 21. januara te godine oko 1.40 sati u Franjevačkom provincijalatu u Sarajevu počinili razbojstvo nad provincijalom Bosne Srebrene fra Mijom Džolanom.

Unatoč tome što je zbog toga uhapšen tek deset mjeseci kasnije na graničnom prijelazu Doljani, on se ubrzo nekim čudom našao na slobodi. Otkriven je zahvaljujući vještačenju spornih tragova prikupljenih prilikom obavljanja uviđaja na mjestu događaja.

Tragovi su se analizirali u Centru za primjenu i razvoj PRC-a Fakulteta za biologiju u Beogradu te u Institutu za medicinsku mikrobiologiju KUC-a Sarajevo. Osim ovih tragova, policija je raspolagala i kvalitetnim operativnim podacima.

S druge strane, uz čitav niz kaznenih djela, Klečar je ranije bio osuđen na dvije godine zatvora zbog silovanja djevojke koje se dogodilo 21. januara 2006. u centru Sarajeva.