BiH

Admir Andelić

Dirljiva oproštajna poruka alpiniste koji je bio s Radom Šimićem kad je poginuo

17/02/2021

Oglasio se Admir Andelić koji je bio sa Šimićem u trenutku nesreće

Pripadnik Oružanih snaga BiH Rade Šimić stradao je u nedjelju na planini Prenj.

U trenutku nesreće s njim je bio kolega alpinista Admir Andelić, koji se nekoliko dana nakon nesreće oglasio na Facebooku dirljivom porukom.

Njegovu objavu u nastavku prenosimo u cijelosti:

“Brate, druže, partneru… Volju, želju koju sam vidio i doživio od tebe, sjaj u očima kad treba ići negdje, kad se priča o planovima, projektima, usponima, druženju nisam ni kod koga prije osjetio. Uvijek si bio spreman za bilo šta, da li je to druženje, trening ili uspon u planini, inicijator.
Počeli smo zajedno sanjariti o planovima, kada dvoje zajedno sanjare o istom onda su posebno povezani, to prijateljstvo prerasta u nesto vise, napokon sam se ponadao evo životnog partnera s kojim ce se obići svijet i sva velika gorja.

Tada nam planina pokaza onu svoju mračnu stranu najgoru moguću, zauvijek obilježi i zareza u srcu ranu, tebe uze i ostavi u tom prostranstvu a meni pruzi da to sve vidim i uz veliku srecu preživim. Ništa nije ukazivalo da bi se nesto tako moglo desiti, ništa nije ukazivalo da ne bi trebali ići, sve je islo kako bi trebalo do tog trenutka kada se promijeni sve.

Bol je velika nigdje i niko te ne može naučiti kako je to izgubiti partnera, druga, brata, teško da će išta više biti isto, ali se mora nastaviti ako je ikako moguće. Mi na jednom, a ti na boljem svijetu nastaviti sa nebeskom šetnjom, pa opet nekad bude prilike da se navezemo brate moj.

Veliko veliko hvala svim pripadnicima GSS iz BiH, Gafić Muhamed s kojim sam bio u vezi, partnerima i alpinistima koji su u rekordnom roku dođli do nas i uz ekstremne napore uspjeli odraditi đto su mogli.

Hvala velika i OS BiH, koji su pružili podršku iz zraka.

Hvala MUP TK JP SP kolegama s kojim sam bio u kontaktu cijelo vrijeme, te su bili spremni da pruže bilo kakvu pomoć.

Hvala svima na porukama podrške i pozivima.

Alpinisti ne idu u planinu da bi dobili i najmanju ogrebotinu, a kamoli da tamo ostave život, idemo tamo zato sto to volimo.

Počivaj u miru moj Rade, da ti je laka zemlja Bosanska.

Porodici iskreno saučešće, i da kolko je moguće izdrže i prođu kroz ove teške dane.

Posljednji ispraćaj će se obaviti 18.02.2021 Četvrtak u 12h ispred komemorativnog centra u Tuzli”, napisao je Andelić

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.