TK

Uhapšeno sedam osoba zbog prisiljavanja djece na prosjačenje

TK_hapsenje (1)

Policijska akcija je provedena po naredbi Kantonalnog suda Tuzla

U akciji pripadnika Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Tužilaštva TK na području Lukavca, Gračanice i Kalesije rano jutros obavljeni su pretresi i slobode je lišeno sedam osoba, koje su osumnjičene za organizovanu trgovinu ljudima, odnosno za organizovano iskorištavanje djece radi prisilnog prosjačenja.

– Šaban Salčinović osumnjičen je da je organizirao i rukovodio grupom u kojoj je bilo još šest osoba, a koji su u periodu od 2017. do kraja 2020. godine prisiljavali veći broj djece uzrasta od 4 do 14 godina da prosjače – izjavio je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Djecu su, kako dodaje Arnautović, budili u ranim jutranjim satima i bez obzira na vremenske prilike prevozili ih na različite lokacije u više od 25 mjesta na području TK, FBiH i RS-a, nadzirali ih tokom prosjačenja, te im uzimali novac.

Istražitelji MUP-a TK će nakon kriminalističke obrade dostaviti Tužilaštvu TK izvještaj protiv osoba koje su danas uhapšene, a zatim će biti predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva.

Nakon ispitivanja osumnjičenih će se odlučiti koje dalje mjere prema njima će predložiti postupajući tužilac.