Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

iz Istočnog Sarajeva

Disciplinski postupak protiv sudije zbog pribavljanja koristi svojoj kćerki

Ured disciplinskog tuzioca birn bih-1

Disciplinska komisija je donijela rješenje kojim je prihvatila materijalne dokaze tuženog te njegovo saslušanje u svojstvu svjedoka

Disciplinski postupak protiv Dragana Borovčanina, sudije Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu koji se, prema tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT), tereti za dva prekršaja, počet će krajem maja, dogovoreno je na pripremnom ročištu, piše BIRN BiH.

Ured ga tereti za prekršaje “korištenje dužnosti sudije kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe”, te ”donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano krše pravila postupka”.

Disciplinska tužiteljica Aldijana Porča je kazala da je Ured podnio tužbu protiv Borovčanina u novembru 2021. godine, jer je kao postupajući sudija u postupku, svjestan izričite zakonske zabrane, na ročištu 7. augusta 2020. donio zaključak kojim je stan u Lukavici, a koji je bio predmet izvršenja, prodat njegovoj kćerki. Tako je donio rješenje u korist svoje kćerke za jednu trećinu tržišne vrijednosti, rekla je Porča i navela da Ured tereti sudiju Borovčanina i za kršenje etičkih standarda nepristrasnosti i integriteta.

Disciplinska komisija je prihvatila sve dokaze koje je predložio Ured. Među njima je i anonimna pritužba iz 2020. godine na okolnost formiranja disciplinskog predmeta, procjena trenutne tržišne vrijednosti na okolnost sticanja koristi svom bliskom srodniku, zapisnici s ročišta o prodaji nekretnina, zaključak da je stan prodat njegovoj kćerki, odluka kojom je Borovčanin dosudio kćerki prodaju nekretnine te prvostepena presuda Okružnog suda u Banjoj Luci iz oktobra 2021. godine kojom je Borovčanin oglašen krivim.

“UDT smatra da su ispunjeni uslovi za određivanje prikladne disciplinske mjere, a to je razrješenje dužnosti sudije Borovčanina”, kazala je Porča, dodavši da je među dokazima i skup medijskih napisa na okolnost posljedica i narušavanja ugleda pravosuđa.

Disciplinska komisija je donijela rješenje kojim je prihvatila materijalne dokaze tuženog te njegovo saslušanje u svojstvu svjedoka.

Ranije je Prvostepena disciplinska komisija privremeno udaljila Borovčanina sa vršenja dužnosti sudije do okončanja krivičnog postupka koji se protiv njega vodi pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, a u kojem se tereti da je povredom zakona od strane sudije ili tužioca omogućio pribavljanje koristi svojoj kćerki.

Početak glavne rasprave je zakazan za 30. maj.