Australija

Nastavljena evakuacija stanovnika iz Sydneya zbog poplava

australija poplave ss

Obilna kiša povećala je rizik od iznenadnih poplava i klizišta, a Sydney je već imao više od prosječne godišnje padavina

Stotinama stanovnika u Sydneyu naređeno je u petak da napuste svoje domove, nekima po drugi put u mjesec dana, jer su se rijeke izlile iz korita nakon intenzivnih padavina.

Istočnu obalu Australije pogodila su tri odvojena nepredvidiva klimatska događaja u proteklih šest sedmica, a nekoliko regija se još uvijek bori da očiste tone otpada nakon što su razorne poplave potopile čitave gradove.

– Iako su padavine počele da popuštaju na većini mjesta, očekujemo da će nivoi rijeka nastaviti rasti još neko vrijeme prije nego što počnu opadati u narednih 12 do 24 sata – rekao je vršilac dužnosti komesara hitne službe Novog Južnog Walesa Daniel Austin na brifingu za medije.

Obilna kiša povećala je rizik od iznenadnih poplava i klizišta, a Sydney je već imao više od prosječne godišnje padavine.

Mnogim stanovnicima u zapadnim predgrađima grada, od kojih je zatraženo da se evakuišu početkom marta, naređeno je da ponovo izađu ove sedmice. Više od 4.000 stanovnika morat će biti evakuisano zbog poplava.