BiH

Dita postigla rekord u proizvodnji i traže nove radnike

10/07/2015

Protekla dva dana dnevna proizvodnja deterdženta za suđe 3D u Diti, premašila je 10.000 komada za jednu smjenu, što je za oko 3.000 pakovanja više nego što je ova fabrika proizvodila prije prekida rada i stečaja.

– U najbolja doba mi smo imali oko 7.000 komada za smjenu i to je bilo dovoljno da podmiri tržište, ali sad su police u marketima na kojima mi izlažemo skoro prazne. Treba ih stalno puniti. To je naš najprodavaniji proizvod, kaže za rtvtk.ba Nedžad Gavranović, radnik Dite zadužen za nabavku repromaterijala i prodaju.

Gavranović je potvrdio da je Dita već zaradila oko 200.000 KM. Dio plate, toplog obroka i naknadu za prevoz dobili su radnici koji su pokrenuli proizvodnju još 13. maja. Svih 70 radnika koji su u pogonu od 17. juna svoje naknade i uplate za zadravstveno i penziono osiguranje mogu očekivati početkom narednog mjeseca.

U Diti se radi na tome da povećaju realizaciju i prošire proizvodnju. Još ne proizvode praškaste deterdžente, jer za to treba više ljudi, kaže Gavranović.

Dita će zaposliti još najmanje 20 ljudi s biroa

– Imamo potvrdu iz Službe za zapošljavanje TK da bi oni mogli zahvaljujući određenom projektu, finansirati zapošljavanje 20 radnika sa evidencije nezaposlenih. To će biti hemijski tehničari, tehnolozi, električari. A nadam se da će biti još više posla kad započnemo i izvoz, dodaje Gavranović.

Predstavnici Dite su oko izvoza već pregovarali sa kompanijama koje zastupaju tržišta Makedonije, Iraka i Australije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.