u neposrednoj blizini rijeke bregave

Divlja deponija kod Stoca prijeti arheološkom nalazištu

deponija-stolac

U neposrednoj blizini nalazi se pećina Badanj, paleolitsko nalazište sa graviranim crtežom u stijeni koji predstavlja najstariji spomenik umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Ovo neprocjenjivo turističko blago, i bez deponije, je krajnje zapušteno

Općina Stolac već duže vrijeme deponuje otpad u neposrednoj blizini arheološkog nalazišta, ali i rijeke Bregave. Predstavnici vlasti poručuju da su na taj korak primorani budući da je nemoguće pronaći adekvatno rješenje, naročito kada je regionalna deponija Uborak pred kolapsom.

Federalnom parlamentu je podnesena inicijativa za inspekcijskim nadzorom i na potezu su sada viši nivoi vlasti.

Riječ je o lokaciji koju stolačke vlasti koriste za deponovanje smeća. Odluka o tome donesena je prije 6 godina na općinskom vijeću. Načelnik Stjepan Bošković ističe kako drugo rješenje u tom trenutku nisu imali.

“Svi su branili blizu njihovih kuća, njihovih mjesta i mi smo našli parcelu, zakupili je, plaćamo redovno rentu i imamo obavezu vratiti to u prvobitno stanje”, kazao je Bošković.

“To ne može biti rješenje jer je to trovanje svih nas a još je i trovanje ljudi nizvodno koji i možda i ne znaju da ih trujemo”, kaže aktivista i stanovnik Stoca Demir Mahmutćehajić.

U neposrednoj blizini nalazi se pećina Badanj, paleolitsko nalazište sa graviranim crtežom u stijeni koji predstavlja najstariji spomenik umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Ovo neprocjenjivo turističko blago, i bez deponije, je krajnje zapušteno.

Amer Obradović, rođeni Stočanin i zastupnik u Federalnom parlamentu, podnio je inicijativu za inspekcijski nadzor povodom aktivnosti na ovom lokalitetu. Ističe kako je odlaganjem otpada u blizini nacionalnog spomenika prekršen niz odredbi.

“Općina Stolac ima toliko kraških predjela i lokacija za odlaganje a oni su iskoristili lokaciju gdje sam se kao dijete kupao sa drugom djecom, tu su i njive i dva izvora pitke vode koji su sada ugroženi. Federalna uprava za inspekcijske poslove mora poduzeti radnje kako bi se to spriječilo”, upozorava Obradović.

Strategija za odlaganje otpada Općine Stolac podrazumijevala je odvoženje na deponiju Uborak. Budući da se traži zatvaranje Uborka, strategiju treba mijenjati. Jedno od rješenja, prema mišljenju aktivista, može biti pogon za reciklažu.