Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Divlji konji stvaraju probleme vozačima na Borovoj glavi

divlji konji livno

Na planinskom prijevoju Borova glava, koji se nalazi na dionici puta Livno – Tomislavgrad – Kupres u posljednje vrijeme manje skupine divljih konja koji imaju svoje stanište u blizini slobodno se kreću prometnicom stvarajući probleme u prometu.

Prema informaciji dobivenoj od radnika na održavanju cesta i od vozača koji svaki dan prometuju na toj dionici, ovi konji u manjim skupinama silaze sa njihovog okupljališta podno planine Cincar do prevoja Borova glava, odnosno na samu saobraćajnicu, u potrazi za solju koju cestari posipaju.

Radnici na održavanju cesta upozoravaju da, kada ralica prođe i baci so po prometnici, a najčešće tokom jutarnjih i večernjih sati, postoji velika vjerovatnoća njihovog silaska na cestu i ako uz to još ima magle, čine veliku opasnost za vozače, a i za same njih je mogućnosti ozljeđivanja velika.

MUP Hercegbosanskog kantona šalje upozorenja vozačima koji voze ovom prometnicom da budu obazriviji tokom zimskih dana, a shodno tome su i postavljeni prometni znaci koji upozoravaju na konje na Kruzima-Borovoj glavi.