Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Još tri mjeseca pritvora za pet osoba uhapšenih u akcijama “Coral” i “Tango”

alen cengic

Kantonalni sud u Sarajevu produžio je pritvor za Alena Čengića i još četiri osobe osumnjičene za organizovani kriminal.

Sud je uvažio mišljenje Tužilaštva da bi osumnjičeni mogli ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke i prikrivanjem dokaza, te im produžio pritvor za tri mjeseca.

Ostali osumnjičeni, uhapšeni u akcijama Coral i Tango, bit će pušteni na slobodu uz mjere zabrane, javila je FTV.

Obimna istraga u kojoj se osumnjičenima stavljaju na teret krivična djela organizovanog kriminala, te priroda i težina krivičnih djela za koja ih se sumnjiči posebno su važni razlozi zbog kojih je Tužilaštvo KS-a tražilo da se Alenu Čengiću i još četverici osumnjičenih produži pritvor u trajanju od tri mjeseca.

“Tužilaštvo je u konkretnom slučaju stanovišta da postoji opravdana bojazan da će osumnjičeni kao grupa za organizovani kriminal boravkom na slobodi ometati krivični postupak utjecajem na saučesnike, na svjedoke i prikrivanjem dokaza kao i da postoji opasnost od ponavljanja krivičnog djela”, kazala je Jasmina Iftić, kantonalna tužiteljica.

S time se nisu složili advokati osumnjičenih koji smatraju da posebno važni razlozi potrebni za produženje pritvora ne mogu biti razlozi koji su postojali u momentu pretresa hotela Holliday, kao ni saslušanje svjedoka te dopunska ili vještačenja uopće.

“Naročito važni razlozi moraju biti nešto novo i tako značajno što do sada nije spominjano. Nešto što je nastalo u ova tri mjeseca i nešto što će pokazati i utjecati na dalji tok”, izjavio je Nermin Vila, advokat osumnjičenog Alena Čengića.

“Samo postojanje pretpostavke i apstraktno navođenje da bi puštanjem na slobodu osumnjičenih moglo dovesti do stvarne prijetnje i narušavanja javnog reda nije dovoljno već se moraju navesti konkretne okolnosti koje kao takve nesumnjivo ukazuju da će do toga doći”, izjavila je Senka Nožica, advokatica osumnjičenog Alena Čengića.

Podsjećamo, u akcijama „Coral“ i „Tango“ uhapšen je Alen Čengić i još 15 osoba koje se sumnjiči za krivično djelo organizovani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja, sprečavanje službene osobe u vršenju službene dužnosti, teške krađe, oštećenja tuđe stvari, ugrožavanje sigurnosti i organizovanje otpora, te navođenje na prostituciju.