Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dizdar: Uzrok krize u Stocu je politika nasilja nad ustavnim poretkom BiH

nerin dizdar

Uzrok trenutne krize u Stocu i šire ne leži niti u jednom pojedinačnom događaju od 2. oktobra ove godine, već u 25-godišnjem kontinuitetu politike nasilja koje se provodi protiv građana na jugu BiH i nasilja koje se provodi nad ustavnim poretkom BiH, izjavio je na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” Nerin Dizdar sa Fakulteta humanističkih nauka u Mostaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Dizdar je govoreći na temu “Izazovi stabilnosti i aktuelne kontraverze oko Stoca” istakao da Hrvatska kontinuirano doprinosi poticanju urušavanja ustavnog poretka BiH i čije se djelovanje, kako je kazao, još uvijek ne može nazvati konstruktivnim.

“Imamo situaciju da politika, koju bez ikakvog ustručavanja možemo nazvati fašistoidnom i rasističkom u Stocu pokušava održati stanje potpune obespravljenosti tamošnjeg stanovništva. Stanje apsolutne vladavine uz zanemarivanje zakona i Ustava BiH u čemu ne prežu od pribjegavanja bilo kakvim sredstvima kako bi očuvali svoju vladavinu na području Stoca, ali i šire regije u jugoistočnoj BiH”, istakao je Dizdar.

Naglasio je da djelovanje Vlade Republike Hrvatske u posljednje vrijeme u potpunosti razotkriva i ogoljuje politiku ove države “koja i dalje prema BiH vodi politiku koja je isključivo oslonjena na ideologiju iz devedesetih godina prošlog stoljeća, gdje se BiH tretira kao isključiva interesna sfera Republike Hrvatske i Republike Srbije, gdje se ove države direktno upliću u unutrašnja pitanja BiH, gdje u ovu državu dolaze bez poštivanja ikakvih diplomatskih protokola, a pritom nas stalno pokušavaju uvjeravati kako nemaju namjeru da se miješaju u unutrašnja pitanja BiH.”

“Jedan od ključnih problema jeste da nastavak provođenja ovakve nasilničke politike, politike kontrolisane anarhije, ako možemo tako nazvati, na kraju neće prouzročiti da Hercegovina ili Stolac bude ni ekskluzivno hrvatski, ni ekskluzivno bošnjački niti ekskluzivno srpski, nego će to biti jedna pustoš u kojoj neće biti nikoga, koja neće biti ničija, jer jednostavno stanovništvo napušta ovaj kraj u potrazi za boljem, u potrazi za egzistencijom, stabilnim sistemom koji će prije svega štititi prava građana neovisno o njihovim pojedinačnim identitetskim odrednicama”, kazao je Dizdar.

Govoreći o Stocu u širem kontekstu, Dizdar je naglasio da je on mjesto najdirektnijeg suočavanja dvije suprotstavljene ideje ili ideologije.

“S jedne strane imate ideju gradnje pluralne multietničke BiH i obnove Stoca u skladu sa tom svojom prirodom, onako kako je on egzistirao stoljećima prije. Stolac je mjesto sa najvećom gustinom nacionalnih spomenika BiH. Dok s druge strane imate ekskluzivističke fašistoidne politike koje zagovaraju ideju da ljudska prava nisu ljudska nego da su teritorijalna i da na određenim teritorijama jedni moraju biti ravnopravniji, a da drugi imaju isključivo pravo da se povinuju želji i volji onih koji se smatraju dominantno na tom teritoriju”, istakao je.

Naglasio je da će razlučenje odnosa između ove dvije suprotstavljene ideologije – i inkluzivizma i ekskluzivizma u Stocu ukazati na ukupan tok društvenih dešavanja u BiH i šire.

“Stolac je jedan od rijetkih sredina, rijetkih preostalih tačaka na leopardovoj koži kako su BiH zvali. Pitanje je hoćemo li tu pluralnost razvijati dalje ili će se ona gasiti i dalje trenirati kao jedan tumor kojeg treba odstraniti”, zaključio je Dizdar.