Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međureligijski susret učenika Karađoz-begove medrese i Gimnazije iz Trebinja

susret-ucenika

Karađoz-begova medresa u Mostaru ugostila je od 28. do 30. listopada učenike i profesore Gimnazije “Jovan Dučić” iz Trebinja, te predstavnike Međureligijskog vijeća u BiH.

– Menadžmenti Karađoz-begove medrese i Gimnazije ‘Jovan Dučić’, potaknuti Međureligijskim vijećem u BiH, znaju da suživot u našoj zemlji nema alternativu i zbog toga je upriličeno ovo druženje učenika dvije pomenute škole- poručio je mr. Suad Mujakić, pomoćnik direktora za Internat Karađoz-begove medrese.

Dodao je kako je to uzvratna posjeta učenika trebinjske gimnazije učenicima Karađoz-begove medrese.

-Nakon druženja u Trebinju, druženje se, evo, nastavlja i u Mostaru, gdje će se naši gosti upoznati sa znamenitostima Mostara i specifikumom Karađoz-begove medrese. Radujemo se ovoj saradnji i u budućnosti – kazao je mr. Suad Mujakić.

Olivera Jovanović, stručna savjetnica Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, kao organizator susreta, napomenula je kako je druženje trebinjskih gimnazijalaca i učenika Karađoz-begove medrese projekt Odbora za međureligijsku saradnju u Trebinju, u kojem sudjeluju, svojim doprinosom, Islamska zajednica u BiH i Srpska pravoslavna crkva.

-Ovakvi projekti i ovakav način rada je proširen na cijeli prostor Bosne i Hercegovine. Ovaj susret učenika škola iz Trebinja i Mostara neobičan je u današnje vrijeme. Možda je to nekad bilo normalno, danas je neobično, ali, evo, po evaulacijskom listu koji smo uradili sa sudionicima, svi su iskazali želju da ovakvi susreti traju što duže – kazala je Jovanović.

Tijekom susreta učenici i profesori dviju škola posjetili su znamenitosti Mostara, upoznali se s radom vjerskih objekata i razgovarali o različitim temama koje u današnje vrijeme okupiraju mlade BiH.

– Velika mi je čast i veoma mi je drago što sam danas upoznao svoje vršnjake druge vjeroispovijesti i druge nacionalnosti, te shvatio koliko zapravo mi imamo sličnosti. Ovo danas mi je prvi put da uđem u jednu muslimansku bogomolju i da otkrijem nešto novo – izjavio je Nikola Kraljević, učenik Gimnazije “Jovan Dučić” iz Trebinja.

Edin Maslo, maturant Karađoz-begove medrese, izrazio je nadu kako će se ponovo družiti sa učenicima Gimnazije iz Trebinja