BiH

iz ugla diplomate

Dizdarević: Ko god pobijedi na izborima u SAD-u neće biti razlike za BiH

30/10/2020

Također, mišljenja je da će se SAD mnogo više zanimati za Crnu Goru nego za BiH, jer "mi nismo ni na koji način ni u trećem nizu američkih preokupacija u regiji"

Dugogodišnji bh. diplomata Zlatko Dizdarević smatra da bez obzira ko pobijedi na predstojećim američkim izborima neće biti nikakve kapitalne razlike u odnosu te zemlje prema BiH.

– To je iz prostog razloga što mi nismo nikakav geostrateški faktor u njihovoj vanjskoj politici i ambicijama koje imaju – ocijenio je u izjavi za Fenu Dizdarević.

Dodao je da će SAD i dalje insistirati na tome da Dejtonski sporazum treba da ostane kakav jest, jer ni dosad nisu pokazivali previše ambicija za njegovu izmjenu.

– Mislim da mi previše ambiciozno razmišljamo iz pozicije nekoga ko je kao nešto važan velikom svijetu, ali to je naš problem nije njihov – smatra Dizdarević.

Istakao je da SAD mnogo više zanima Srbija i Kosovo, prvenstveno zbog Kosova koje im je geostrateški važno zbog vojne baze koju tamo imaju, a koja će za koju godinu biti mnogo više aktuelna nego što je sada, kada bude zatvorena baza Aviano u Italiji.

Također, mišljenja je da će se SAD mnogo više zanimati za Crnu Goru nego za BiH, jer “mi nismo ni na koji način ni u trećem nizu američkih preokupacija u regiji”.

Dizdarević je naveo da ga ne bi iznenadila pobjeda ni jednog ni drugog kandidata na izborima, ali vjeruje da Donald Trump ima malo više šansi u odnosu na ono što se u ovom trenutku misli i očekuje.

Po njegovoj procjeni, Joe Biden nije toliko atraktivan biračima da bi se sa sigurnošću moglo reći da će kapitalizirati na Trumpovim propustima i odnosu koji prema njemu postoji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.