Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

iz ugla diplomate

Dizdarević: Ko god pobijedi na izborima u SAD-u neće biti razlike za BiH

dizdarevic zlatko

Također, mišljenja je da će se SAD mnogo više zanimati za Crnu Goru nego za BiH, jer “mi nismo ni na koji način ni u trećem nizu američkih preokupacija u regiji”

Dugogodišnji bh. diplomata Zlatko Dizdarević smatra da bez obzira ko pobijedi na predstojećim američkim izborima neće biti nikakve kapitalne razlike u odnosu te zemlje prema BiH.

– To je iz prostog razloga što mi nismo nikakav geostrateški faktor u njihovoj vanjskoj politici i ambicijama koje imaju – ocijenio je u izjavi za Fenu Dizdarević.

Dodao je da će SAD i dalje insistirati na tome da Dejtonski sporazum treba da ostane kakav jest, jer ni dosad nisu pokazivali previše ambicija za njegovu izmjenu.

– Mislim da mi previše ambiciozno razmišljamo iz pozicije nekoga ko je kao nešto važan velikom svijetu, ali to je naš problem nije njihov – smatra Dizdarević.

Istakao je da SAD mnogo više zanima Srbija i Kosovo, prvenstveno zbog Kosova koje im je geostrateški važno zbog vojne baze koju tamo imaju, a koja će za koju godinu biti mnogo više aktuelna nego što je sada, kada bude zatvorena baza Aviano u Italiji.

Također, mišljenja je da će se SAD mnogo više zanimati za Crnu Goru nego za BiH, jer “mi nismo ni na koji način ni u trećem nizu američkih preokupacija u regiji”.

Dizdarević je naveo da ga ne bi iznenadila pobjeda ni jednog ni drugog kandidata na izborima, ali vjeruje da Donald Trump ima malo više šansi u odnosu na ono što se u ovom trenutku misli i očekuje.

Po njegovoj procjeni, Joe Biden nije toliko atraktivan biračima da bi se sa sigurnošću moglo reći da će kapitalizirati na Trumpovim propustima i odnosu koji prema njemu postoji.