Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

naša stranka

Dizdarević: Prestanite se igrati strpljenjem i zdravljem građana KS

neira dizdarevic

Izmjena odluke dan nakon što je donesena je vrhunac nebrige Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS za naše mališane i mučenje je roditelja, smatra Dizdarević

Neira Dizdarević iz Naše stranke reagirala je zbog izmjene odluke, dan nakon što je donesena, o prihvatanju ljekarskih uvjerenja za osnovce od privatnih ustanova.

Dizdarević u saopćenju Naše stranke podsjeća da je Skupština Kantona Sarajevo donijela Zaključak, koji je ona inicirala, obavezujući kantonalnu vladu i resorno ministarstvo obrazovanja da svim osnovnim školama nalože prihvatanje takvih ljekarskih uvjerenja.

– Izmjena odluke dan nakon što je donesena je vrhunac nebrige Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS za naše mališane i mučenje je roditelja. Za vrijeme COVID-19 krize nužno je inovativno razmišljanje koje će spriječiti dodatne redove i gužve, što se jedino može postići prihvatanjem ljekarskih uvjerenja od privatnih zdravstvenih ustanova. Domovi zdravlje ne mogu pružiti uslugu, a rješenje koje su predložili, prema kojem će djeci dodijeliti uvjerenja odmah, dok će kompletne preglede s vakcinacijama koje nedostaju uraditi početkom septembra, nije sigurno. Napominjemo da je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade u 2019. godini prihvatalo ljekarska uvjerenja iz privatnih zdravstvenih ustanova (akt broj 11/03-38-22278-2/19 od 05.07.2019. godine) – izjavila je Dizdarević.

Ona smatra da Ministarstvo navedenim postupkom pokazuje sistemski manjak želje za prilagođavanjem, koji, po njenim navodima, može rezultirati samo još gorim zdravstvenim stanjem građanki i građana Kantona Sarajevo.