BiH

Ministrica okoliša i turizma

Đapo: Trebalo je otvoriti granice BiH i za državljane Turske

14/07/2020

Podsjetila je i da su turske aviokompanije već uspostavile redovne avioletove za Sarajevo te ”stoga nema razloga da granice BiH ne budu otvorene i za državljane Turske i drugih zemalja

Federalno ministarstvo okoliša i turizma pozdravilo je odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o otvaranju granica BiH za državljane zemalja Evropske unije uz negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati, javlja Anadolu Agency (AA).

Odluka o otvaranju granica za strane državljane, odnosno potencijalne turiste, navode, može u značajnoj mjeri spasiti tusitičku sezonu te smanjiti negativne posljedice pandemije koronavirusa na turističku privredu u BiH.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo navodi kako ostaje nejasno zašto Vijeće ministara BiH nije otvorilo granice i za državljane Turske, SAD, ali i građane zemalja bliskog i dalekog istoka i drugih država svijeta.

”Naglašavam da Turska nikada od početka pandemije nije uvela apsolutno nikakve mjere niti restrikcije za građane BiH. Turska je jedan od najvećih investitora u oblasti obrazovanja, privrede i drugim segmentima te jedan od najvećih trgovinskih partnera naše zemlje. Također, znatan broj državljana Turske se školuje u BiH, ali i posjećuje našu državu na poslovnoj i turističkoj osnovi”, navodi se u saopćenju Đapo.

Podsjetila je i da su turske aviokompanije već uspostavile redovne avioletove za Sarajevo te ”stoga nema razloga da granice BiH ne budu otvorene i za državljane Turske i drugih zemalja”.

”Posebno čudi i zabrinjava šutnja, neaktivnost i nezainteresiranost dopredsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, koja je na sjednici Vijeća ministara morala insistirati na tome da BiH treba otvoriti granice za državljane svih prijateljskih zemalja. Pozivam ministricu Turković i Vijeće ministara da hitno isprave ovu grešku”, navodi se u saopćenju kabineta ministrice Đapo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.