BiH

Specijalni sud u Beogradu

Đogaz iz Majki Srebrenice o suđenju za zločin u Kravici: Svjedoci govore laži

19/03/2019
Aleksa Golijanin

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić

Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ubistvo više stotina Bošnjaka u julu 1995. godine u selu Kravica kraj Srebrenice nastavljeno je danas u Beogradu saslušanjem svjedoka Tužilaštva za ratne zločine Radenka Đurkovića koji je naveo da u hangaru Kravica nije ubijeno više od 200 ljudi, što je Hanifa Đogaz iz udruženja “Majke Srebrenice” ocijenila kao neistinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Prema optužnici, oni su s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u selu Kravica, u julu 1995. godine, učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Svjedok Tužilaštva za ratne zločine Radenko Đurković na današnjem suđenju ispričao je kako je bagerima iskopao dvije grobnice za tela 200 ubijenih u hangaru Kravica, za šta mu je nalog izdao tadašnji direktor komunalnog preduzeća Dragan Mirković. On je tvrdio da je tokom zločina ubijeno 200 ljudi, jer “toliko je moglo da stane u hangar”.

Đurković je naveo da je i tri mjeseca kasnije ponovo dobio naređenje od Mirkovića da se tijela izbace iz jame i prebace na drugo mjesto, ali nije znao na koje mjesto. Taj posao su radili 15 dana, ali isključivo noću kako im je bilo i naređeno, a kako ih niko ne bi vidio.

Svjedok je rekao i da ne poznaje nikog od optuženih.

Hanifa Đogaz

Hanifa Đogaz iz udruženja “Majke Srebrenice”, koja je izgubila dva sina, kćerku i muža navela je da je svako suđenje potresno kad se ne govori istina.

“Nema istine nigdje, ovo je sve laž. Što svjedoci govore, to je sve laž”, kazala je ona novinarima u Beogradu nakon suđenja.

Kako je navela, šta da kaže kada svjedok kaže da je ubijeno 200 ljudi, a ubijeno je hiljadu ljudi.

“Šta da kažem, samo mi se pritisak diže, ovo je teško izdržati sve”, dodala je.

Ona je izrazila očekivanje da “će neka pravda biti dostignuta”.

Marina Kljaić iz Fonda za humanitarno pravo ocijenila je da je očigledno da današnji svjedok o detaljima koji govore u prilog masovnosti zločina ne želi da govori.

“Očigledno je da govori samo dio onoga što je njemu poznato. Imali smo prošli put svjedoke koji su jasno govorili da je duž puta bila vojska, a on govori da apsolutno nikog nije video”, kazala je.

Prema njenoj ocjeni, broj stradalih koji je on naveo je samo njegovo viđenje, a u cilju umanjenja zločina.

“Njegovi parametri nisu nešto na čemu se može zasnovati realna procjena, počev od veličine hangara i toga da je vidio tela samo unutra do činjenice da su svedoci govorili da je bilo tijela i ispred hangara”, kazala je.

Branilac optuženih Vićentije Darijević ocijenio je da današnje svjedočenje Đurkovića pokazuje da u hangaru nije bilo više od 200 leševa, što, kako je rekao, ne potvrđuje navode iz optužnice.

Sljedeće suđenje zakazano je za 9. april.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.