Nevenka Tromp za DW

Sud bi Radovana Karadžića mogao i osloboditi!

karadzic

Po njenim riječima, u svakom krivičnom procesu je jačina dokaza nekada jednako, a ponekad i manje važna od poštovanja pravnih procedura

Pred konačnu pravosnažnu presudu Karadžiću Nevenka Tromp za DW pojašnjava zbog čega bi pravno moglo biti moguće da se Karadžiću u žalbenom postupku može desiti da mu se smanji kazna ili čak donese oslobađajuća presuda.

U medijima su se već od prije nekoliko mjeseci pojavile izjave da bi Karardžić pravomoćnom presudom mogao biti oslobođen krivične odgovornosti.

„Za žrtve je ova mogućnost ravna naučnoj fantastici, ali za advokate i sudije dio nepredvidjivosti koje sa sobom donosi svaki krivični proces“, kaže Nevenka Tromp, predavačica sa Univerziteta u Amsterdamu i bivša saradnica Haškog tužitelja Geoffreya Nicea, koja je napisala knjigu o suđenju Miloševiću pod nazivom „Nezavršen proces” („Unfinished Trial”).

Po njenim riječima, u svakom krivičnom procesu je jačina dokaza nekada jednako, a ponekad i manje važna od poštovanja pravnih procedura.

Nevenka Tromp

„Karadžić je to vrlo dobro shvatio i premda se, kao i Milošević, sam branio, bio je od njega mudriji i praktičniji. Karadžić je angažirao Petera Robinsona, vrlo sposobnog američkog advokata, koji je upravo sve svoje pravno umijeće usredotočio na pravne procedure, poput pravila što i kako ulazi u dokazni materijal. Usredotočio se na potencijlane greške Tužiteljstva kad je riječ o njihovoj dužnosti objelodanjivanja materijala koje bi moglo biti olakšavajuće za Karadžića“, ističe Nevenka Tromp.

Velika pažnje odbrane u žalbenom procesu bila je usmjerena na zahtjeve za fer proces i prava Karardžica kao optuženika. Sam Karadžić je stalno tvrdio da se protiv njega vodi „politički proces, da suđenje nije fer, kao i da se sa mjeseca moze vidjeti da je nevin“.

Koliko je Karadžićev pravni savjetnik Robinson ozbiljno pristupio ovome govori broj podnesaka od nepravomoćne presude od marta 2016. pa do marta 2019., ukazuje Nevenka Tromp. Ona dodaje da se na stranici MICTA može naći na desetine podnesaka u kojima odbrana traži objelodanjivanje npr. zaštićenih dokumenata iz drugih slučajeva, poput Mladićevog, Stanišićevog, Simatovićevog itd.

Zbog toga su, po riječima Nevenke Tromp, „strahovanja žrtava opravdana da bi i pored tolikih svjedočenja u kojima čak i sam Karardžić opisuje svoje zločinačke namjere, sud ipak mogao doći do presude u kojoj se značajno smanjuje njegova zatvorska kazna ili ga se čak oslobodi.“

Na to je u intervjuu za njemački list Zeit ukazao i haški sudac Christoph Flüge, koji se prije nekoliko mjeseci povukao iz Međunarodnog mehanizma, pred kojima se vodi žalbeni postupak Karadžiću. On je rekao da za neke sudije ima osjećaj da nikad nisu kročili u neku sudnicu i da neke zapadne zemlje ugrožavaju nezavisnost suda. Dodao je i da ne isključuje mogućnost oslobađajuće presude Karadžiću, rekavši:„Na otvorenom moru i u sudnici ste u božijim rukama”.