BiH

Koalicija SDA i HDZ-a

Špago i Herceg još četiri godine na čelu Skupštine i Vlade HNK-a

19/03/2019

Što se tiče imenovanja nove vlade, Bešlić je kratko kazao kako očekuje da će se to dogoditi "relativno brzo"

Predstavnici kantonalnih odbora HDZ-a i SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) dogovorili su se na sastanku u Mostaru kako će pozicije predsjednika kantonalne skupštine i predsjednika kantonalne vlade i u sljedećem mandatu obnašati Šerif Špago i Nevenko Herceg.

– U skorom razdoblju dat ćemo ovlaštenja za sazivanje kantonalne skupštine i imenovanja izbora predsjedavajućeg u imenu (Šerifa) Špage, te imenovanja mandatara za sastav nove vlade u imenu (Nevenka) Hercega – izjavio je domaćin sastanka, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Edin Mušić.

Istaknuo je kako su na sastanku predstavnicima Županijskog odbora HDZ-a BiH predali programski osvrt o tome kako SDA vidi buduću vlast te naglasio kako će nastaviti rad na zajedničkim programskim smjernicama sa željom da HNK bude jedan od najrazvijenijih dijelova BiH.

Predsjednik ŽO HDZ-a BiH Ljubo Bešlić ustvrdio je kako je postignut veliki napredak s obzirom da će u narednih deset do 15 dana biti imenovano rukovodstvo kantonalne skupštine i mandatar nove vlade.

Bešlić se osvrnuo i na dokument koji su dobili od SDA o načinu viđenja razvoja županije.

– Mi smo naš takva dokument već dali SDA i ta dva dokumenta trebaju biti temelj za izradu zajedničke platforme nove vlade što će se dogoditi nakon imenovanja rukovodstva skupštine i mandatara i ta će platforma u konačnici iznjedriti programsku deklaraciju – kazao je.

Kada je u pitanju imenovanje dopredsjedavajućeg Skupštine HNK-a iz reda srpskog naroda, Bešlić je kazao da će ta pozicija biti popunjena, ali da ne očekuje da će je zauzeti neko iz SDP-a BiH s obzirom da ta stranka ima stav da ne želi biti dio vladajuće većine.

Što se tiče imenovanja nove vlade, Bešlić je kratko kazao kako očekuje da će se to dogoditi “relativno brzo”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.