Vojkovići

Đorđe Ždrale nakon 12 godina u zatvoru pušten na slobodu

9d421c2859b0706c4e3b228b75f2883b

Ždrale je 2010. godine osuđen na 20 godina zatvora zbog teškog ubistva Ljubiše Savića Mauzera, nekadašnjeg načelnika Uprave policije RS

Đorđe Ždrale, poznati kriminalac iz Istočnog Sarajeva večeras je pušten iz zatvora u Vojkovićima.

Potvrdio je to upravnik zatvora Siniša Perković, javlja Faktor.

On je iz zatvora pušten večeras oko 18 sati, nakon što je Uprava zatvora primila rješenje Suda BiH o umanjenju kazne, nakon što mu je Sud objedinio dvije pojedinačne kazne i izrekao mu jedinstvenu kaznu. Umjesto 20, odležao je 12 godina.

Ždrale je 2010. godine osuđen na 20 godina zatvora zbog teškog ubistva Ljubiše Savića Mauzera, nekadašnjeg načelnika Uprave policije RS.

Mauzer je ubijen 7. juna 2000. godine u Bijeljini.

Sud je utvrdio da je ubistvo izvršeno na naročito surov i podmukao način i prihvatio nalaze vještaka koji su pronašli dominantan DNK profil Đorđa Ždrale u rukavici, pronađenoj u autu iz kojeg je izvršeno ubistvo.

Sud BiH je utvrdio da je optuženi u vrijeme ubistva koristio dopust iz zatvora “Kula”, gdje je izdržavao kaznu također za ubistvo, čime je propao njegov alibi da je u vrijeme ubistva Mauzera on bio na izdržavanju zatvorske kazne.

Ždrale je u septembru 1996. godine zbog ubistva Gorana Batinića osuđen na sedam godina zatvora, ali je odležao pet godina i tri meseca, nakon čega ga je pomilovao tadašnji predsjednik RS-a Mirko Šarović. Suđeno mu je i za ubistvo bračnog para Todorović na Palama, ali je oslobođen tih optužbi.

Na Ždralu je dva puta pokušan atentat, za koje se sudilo njegovom nekadašnjem kumu, a kasnije zakletom neprijatelju Darku Elezu. Nakon drugog pokušaja on je krajem 2006. godine otišao u inostranstvo.

Uhapšen je 17. januara 2009. godine na frankfurtskom aerodromu na osnovu Interpolove potjernice.