AFERA RESPIRATORI

“FH Srebrena malina” nije imala validnu dokumentaciju za podizanje 100.000 KM na ime blagajničkog maksimuma

Na Sudu BiH nastavlja se ročište u predmetu “Respiratori”
10.11.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na Sudu BiH danas se nastavlja rociste u predmetu "Respiratori" gdje se na optuzenickoj klupi nalazi federalni premijeru Fadil Novalić i drugi, a koji se terete za nabavku 100 respiratora koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zastite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina". Fikret Hodzic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Sudija Perić dao priliku Fikretu Hodžiću da u fazi izvođenja materijalnih dokaza i saslušanja svjedoka Tužilaštva BiH faktički iznosi svoju odbranu

Pred Sudom BiH u predmetu protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu 2020. godine za oko 10,5 miliona KM, danas je svjedočio Anđelko Martić, poreski inspektor Porezne uprave RS-a. Martić je jedan od dvojice inspektora koji je sačinio zapisnik o terenskoj kontroli firme “FH Srebrena malina” za period od decembra 2019. godine do 14. jula 2020. godine.

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Suština zapisnika o kontroli koji je Martić sačinio s kolegom koji nije imenovan odnosi se na to da je vršena kontrola ispravnosti godišnje prijave poreza na dobit za 2019. godinu, te kontrola ispravnosti poreskih prijava i plaćanja akontacija poreza na dobit, ispitivanje ispravnosti prijava poreza na lična primanja, te kontrolu plaćanja gotovim novcem i vođenja knjiga i evidencija.

SUTKINJA BEGOVIĆ: IZVEDITE SVJEDOKA NA PRAVI PUT

Advokatica optuženog Fikreta Hodžića uputila je prigovor, kazavši kako porez na dobit iz 2019. godine nema nikakve veze sa optužnicom. Tužilac Džermin Pašić objasnio je da želi da prikaže činjenice o bonitetu i likvidnosti firme što je predsjednica Sudskog vijeća Džemila Begović uvažila.

Mora se napomenuti da je svjedočenje Martića tokom četiri sata u više navrata bilo konfuzno i nejasno, jer nije skidao zaštitnu masku, a često se odmicao od mikrofona, pa su ga i predsjednica Sudskog vijeća Džemila Begović, a i tužitelj Džermin Pašić, više puta pozivali da obrati pažnju na mikrofon.

Izuzetno teško pratiti ovo ročište bilo je novinarima, koji ne sjede direktno u sudnici, nego su odvojeni staklenom površinom.

Nejasno je bilo i često ograđivanje svjedoka Martića, od zapisnika čiji je on jedan od potpisnika, na što je reagirala i sutkinja Begović, kazavši mu u jednom trenutku “zašto se ograđuje od zapisnika”, a kakva je atmosfera vladala najbolje govori činjenica da je sutkinja Begović, nakon brojnih pokušaja da svjedoka usmjeri na konkretne odgovore tužitelju Džerminu Pašiću kazala: “Izvedite svjedoka na pravi put, ja ne mogu”.

Ovaj svjedok se na gotovo svako pitanje tužitelja koje je proizilazilo iz samog zapisnika, ponašao kao da se od nečega brani, te da se njega tereti za neko krivično djelo, a na brojna pitanja, koja nisu iziskivala citiranje iz zapisnika, nego su podrazumijevala da odgovor da kao diplomirani ekonomista, on ipak strogo držao zapisnika i citirao njegove pojedine dijelove.

Suština nalaza terenske kontrole inspektora Porezne uprave RS-a u “FH Srebrenoj malini” nakon dugotrajnog i mučnog dolaska do odgovora danas se svela na to da su poreznici tokom kontrole u ovoj firmi utvrdili da su poreske obveze “FH Srebrene maline” reprogramirane za 2019. godinu, da ta firma nije imala dokaze o pravdanju troškova s biznis kartice, kao i da inspektoru nije dostavljena knjiga protokola u kojoj su trebali bili evidentirani ugovori i drugi dokumenti ovog poslovnog subjekta.

Niti za jedan dokument koji je knjižen u firmi “FH Srebrena malina”, a koji je interesantan za istragu o nabavci respiratora ACM812 A, inspektor Martić nije mogao reći kada je dospio u firmu, jer ti dokumenti nisu protokolisani.

Martić se očitovao i o Ugovoru o posredovanju, “teškom” 150.000 eura koji je 10. aprila 2020. “FH Srebrena malina” potpisala sa firmom “BTL Medical” iz Crne Gore. Potvrdio je da je vidio taj dokument, ali nije našao nikakav dokaz da je taj novac i uplaćen crnogorskoj firmi.

Svjedok Martić je iznio i inspekcijski nalaz o tome da li je firma “FH Srebrena malina” u aprilu 2020. godine, na osnovu dvije odluke zakonito podigla s računa ukupno 120.000 KM, te da li su te odluke donesene u skladu sa zakonom.

On je odluku o blagajničkom maksimumu ocijenio neurednom, jer je na otkucanoj odluci, rukom i hemijskom olovkom upisana riječ “april” u dijelu koji se tiče mjeseca na koji se odluka odnosi.

Iz pojašnjenja datih na više pitanja o novcu koji je podigla “FH Srebrena malina” na ime blagajničkog maksimuma, zaključuje se da objašnjenje “Maline” da je taj iznos trebao biti podijeljen kooperantima, proizvođačima malina kao akontacija, ne može biti prihvaćeno iz razloga jer za isplatu akontacije, odnosno samo podizanje tog iznosa novca trebala je postojati validna dokumentacija, odnosno ugovori s kooperantima koji su trebali biti osnov i za podizanje novca i za isplatu.

Izuzev dva ugovora na ukupno oko 13.000 KM, inspektori drugu validnu dokumentaciju i ugovore koji bi “pokrili” još oko 100.000 KM podignutih na ime blagajničkog maksimuma nisu našli.

SVJEDOK POVUKAO NALAZ O LIKVIDNOSTI

Svjedok je potvrdio da je pronašao zapisnik o oduzimanju oko 90.000 KM i da je u zapisniku spomenuta metalna kasa.

Međutim ostao je pri tvrdnji da je za korištenje blagajničkog maksimuma bilo neophodno imati potrebnu dokumentaciju koja mu nije dostavljena.

Na pitanje tužioca da li se može reći da je “FH Srebrena malina” uredan privredni subjekt, Martić je naveo da kontrola koju je on obavio ne daje takav odgovor, te da je bilo nekih manjkavosti, određenih “friziranja” bilansa, ali da to nije išlo na štetu poreske uprave, kao i da još nije bilo postupka neke prinudne naplate od “FH Srebrene maline”.

Svjedok je danas na ročištu povukao rečenicu iz nalaza, a u kojoj je naveo da se radi o društvu u nelikvidnosti.

Kazao je da je ta rečenica netačna, da je to utvrdio jučer kada se uoči svjedočenja podsjetio na sadržaj zapisnika, te da je zaključio da tokom kontrole nije u obzir uzeo kako je rekao klasu 1, odnosno imovinu i obrtna sredstva društva.

Govoreći o porezu na dobit, svjedok je kazao da je kontrolom ispravnosti poreza na dobit za 2019. godinu utvrđeno da su sve obaveze “FH Srebrena malina” reprogramirane, odnosno na osnovu sporazuma sa Poreznom upravom, odgođeno je njihovo plaćanje.

Pitanja za svjedoka Martića imao je i optuženi Fikret Hodžić koji je svjedoku kazao kako je i u prethodnim godinama “Malina” imala visok blagajnički maksimum, no svjedok ga je podsjetio da je “Malina” u 2019. godini, za čitavu godinu imala ukupan blagajnički maksimum u iznosu od oko 112.000 KM, a samo u aprilu 2020. godine 120.000 KM.

Hodžić je pitao svjedoka i da li su greške i manjkavosti koje su uočene u “Malini” tokom kontrole uobičajene i u drugim firmama i da li se mogu pripisati aljkavosti.

Martić je odgovorio da ni aljkavost nije dozvoljena u poslovanju, te se nije konkretno izjasnio o drugom dijelu pitanja.

Pred sam kraj današnjeg ročišta u ovom predmetu desio se i jedan presedan.

Naime, sudija Perić je pitao Hodžića da pojasni dinamiku poslovanja sa kooperantima, to jeste proizvođačima malina i avansno plaćanje. Ovo je neuobičajeno zbog toga što još traje glavni pretres i u fazi je kada optuženi mogu postavljati pitanja svjedocima i vještacima, ali ne mogu još iznositi svoju odbranu, niti pojašnjavati bilo šta u vezi s onim za što ih tereti optužnica.

Upravo na to svaki put optužene upozorava sutkinja Džemila Begović, kada pokušaju pojašnjavati nešto u vezi s predmetom optuženja i usmjerava ih na to da postave konkretno pitanje.

Stoga je danas bilo iznenađenje kada je sudija Perić dao priliku Fikretu Hodžiću da u fazi izvođenja materijalnih dokaza i saslušanja svjedoka Tužilaštva BiH faktički iznosi svoju odbranu.

Očekivano, Hodžić je iskoristio ovu priliku pa je pojašnjavao kako je 100.000 KM namjeravao podijeliti proizvođačima malina s kojima je sarađivao, te širiti proizvodnju.

Inače, sudija Perić je često u toku ovog procesa iznosio opaske i stavove koji idu u korist optuženih, na što će Fokus uskoro podsjetiti sa svim konkretnim primjerima.

Suđenje će biti nastavljeno 16. februara.

Podsjećamo, za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.