Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik crne gore

Đukanović: Crna Gora podržava poziv za BiH, Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju

Milo Djukanovic
02.06.2014., Zagreb - Milo Djukanovic, predsjednik Vlade Crne Gore. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Kako je kazao Đukanović, u svim razgovorima sudionici foruma pokušavaju utvrditi koliko je pogoršano stanje na zapadnom Balkanu nakon 24. februara i ruske agresije na Ukrajinu

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović kazao je na Prespanskom forumu za dijalog, koji se odražava u Ohridu od 16. do 18. juna, da je Crna Gora spremna za ulazak u Europsku uniju te da podržava poziv za BiH, Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju.

“Crna Gora je apsolutno sprema za ulazak. Mi snažno podržavamo poziv za Ukrajinu, Gruziju, BIH i Moldaviju. Bez oklijevanja treba otvoriti pregovore i sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Politiku proširenja treba nastaviti i bez oklijevanja dati viznu liberalizaciju Kosovu”, kazao je Đukanović.

Kako je kazao Đukanović, u svim razgovorima sudionici foruma pokušavaju utvrditi koliko je pogoršano stanje na zapadnom Balkanu nakon 24. februara i ruske agresije na Ukrajinu.

“Zahvaljujuću Ukrajincima nije dramatično pogoršano, ali je zapadni Balkan vrijednosno devastiran, ne poslije 24. veljače, nego hibridnim djelovanjem Rusije u posljednjih šest godina. Zapadni Balkan je pokoleban u kursu kretanja, a tome je doprinijela i neaktivna politika EU i NATO-a. EU se premišljala, a Putin nije razmišljao nego radio”, kazao je Đukanović.

Đukanović je istaknuo da nije riječ samo o agresiji na Ukrajinu, nego o agresiji na EU jedinstvo i sigurnost te dodao kako je to djelovalo otrežnjujuće u politikama kada je u pitanju o proširenje Europske unije, prenosi Radiotelevzija Crne Gore.