Do koje mjere je u BiH dozvoljeno fizički disciplinovati djecu?

majka kcerka

Starije generacije u BiH pamte i udarce roditelja i nastavnika prilikom odrastanja, što je nekada bilo središnja pojava u odgoju djece, dok se danas tako nešto smatra nezamislivim.

Kako bismo saznali kako se danas povlači granica između disciplinovanja djece i optužbe za fizički napad, razgovarali smo sa stručnjacima iz Centra za socijalni rad Tuzla.

Sagovornici portala Fokus.ba ističu da djeca sve učestalije prijavljuju roditelje koji ih udare ili na drugi način izvrše fizički nasrtaj. Ponekad nasilne roditelje prijave i komšije.

“Djeca ili komšije takve slučajeve prijave ili nama ili policiji. U takvim situacijama odlazi se na kućnu adresu kako bi se utvrdile sve okolnosti”, naveli su za Fokus.ba iz Centra za socijalni rad Tuzla.

Naši sagovornici ističu da se roditeljima stavlja na raspolaganje čitav tim ljudi, kako bi promijenili svoje ponašanje. Roditeljima mogu pomoći socijalni radnik, psiholog, pedagog…

U slučajevima nasilja nad djecom iznimno je važno preventivno djelovati, odnosno spriječiti takve slučajeve, ističu socijalni radnici. Kada je pak riječ o odgoju djece, odnosno njihovom disciplinovanju, potrebno je bolje edukovati roditelje.

Osobe koje ne prijave nasilje nad djecom mogu biti i novčano kažnjene. Kada je riječ o zakonskoj regulativi u ovoj oblasti odredbama člana 7. Zakona o zaštiti od nasilja u porodici utvrđene su i decidno navedene radnje koje se smatraju i koje dovode u sumnju da postoji nasilje u porodici.

Istim zakonom propisane su i novčane kazne u iznosu od 100 KM do 3.000 KM za osobe koje su imale informacije o nasilju nad djecom, a nisu policiji dostavili iste.

Djeca su zaštićena i odredbama Porodičnog zakona FBiH. Članom 127. propisano je da dijete u porodici ima pravo na zaštitu od svih oblika nasilja, zloupotrebe, zlostavljanja i zanemarivanja.