Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kupreški sir šampion kvalitete na Novosadskom sajmu

kupres_milch_5

Među 28 izlagača iz Bosne i Hercegovine na Novosadskom sajmu poljoprivrede koji se odražava u od 13. do 19. maja, nalazi se i kompanija Kupres-Milch sa Kupresa.

Na svom prvom nastupu na Novosadskom sajmu mljekara Kupres-Milch d.o.o osvojila je priznanje “šampion kvalitete u kategoriji polutvrdih sireva”.

Smail Žilić, vlasnik firme Kupres-Milch zajedo sa svojom suprugom, koja radi direktno u proizvodnji ovog izuzetno kvalitetnog sira, oduševljen je reakcijama posjetilaca sajma koji su probali sir koji se proizvodi u njihovoj mljekari, ali i reakcijom stručnog žirija sajma koji im je dodijelio ovo zaista vrijedno priznanje.

Mljekara Kupres-Milch proizvodi šest vrsta polutvrdih sireva, trenutno ima devet zaposleni, ali na tome ne misle stati.

Ono što je zanimljivo jeste da je Smail, prije nego se odlučio pokrenuti proizvodnju sira u mljekari u kojoj sada zapošljava devet radnika, radio u Poljoprivrednom institutu u Sarajevu kao inženjer poljoprivrede.

“Vrlo brzo sam napustio tu instituciju, iako danas mladi sanjaju ili da rade u nekoj državnoj instituciji ili da odu u inostranstvo. No, ja sam se odlučio pokrenuti vlastiti biznis. Imamo dvoje djece, i oboje su direktno involvirani u rad firme, sin je u proizvodnji na Kupresu, a kćerka vodi računa o prodaji. Mi smo na taj način zadržali našu djecu u svojoj zemlji i zaustavili ih da uopšte razmišljaju o odlasku u inostranstvo. Nije istina da mladi neće da rade, kako se to često može čuti. Njima se samo treba omogućiti da rade”, kazao je Žilić u razgovoru za Fokus.ba.

Evo šta Žilići kažu o svojim planovima za budućnost, koliko im znači medalja koju su osvojili, svojim utiscima koje nose sa sajma, činjenici da se niti jedna državna televizija iz BiH nije pojavila na sajmu na kojem izlaže 28 uspješnih kompanija iz BiH, i na kojem je država BiH partner sajma…