Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Do kraja avgusta 16 novih radara na području TK

radar
Ilustracija

Ministastvorstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krenulo je s realizacijom projekta ‘Uspostava sistema fiksnih radara’ na području Tuzlanskog kantona.

Vrijednost projekta je blizu 2 miliona KM, a predviđeno je da pored postojećeg stacioniranog radara u Tuzli bude postavljeno još 8 stacioniranih radara i 8 pokretnih kućišta na 16 lokacija u Tuzlanskom kantonu.

U Tuzli će biti postavljena dodatna dva fiksna radara u istočnom i zapadnom dijelu grada (ukupno 3). Projekat bi prema procjenama prvog čovjeka MUP-a Tuzlanskog kantona Fadila Šljivića trebao biti implementiran, tj. radari stavljeni u funkciju, do kraja augusta tekuće godine.

“Mi nismo u potpunosti zadovoljni stanjem sigurnosti u saobraćaju na području Tuzlanskog kantona. Izvršili smo određene procjene i utvrdili kritična mjesta tzv. ‘crne tačke’ gdje smo usmjerili pažnju policije i pojačali saobraćajne kontrole. Uglavnom se radi o magistralnim i regionalnim putnim pravcima gdje se dešava najveći broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim posljedicama”, kazao je za Tuzlanski info portal policijski komesar TK Fadil Šljivić i dodao:

“Trenutno u TK imamo samo jedan fiksni radar postavljen u Tuzli. Cilj nam je da postavljanjem radara pokušamao dodatno smanjiti broj saobraćajnih nesreća, obzirom da je jedan od glavnih uzroka nesreća sa smrtnim ishodom neprilagođena brzina uslovima i stanju puta”.

Fiksni radar stacioniran 2008. godine na raskrsnici kod Konzum centra u Tuzli dnevno registruje oko 40 prekršaja. Fiksni radari funkcionišu po principu kamere koja reaguje kada vozač prođe kroz crveno, kada se nepropisno prestrojava ili kada vozi brže od dozvoljenog.