FHMZ

Do kraja godine nestabilno vrijeme, promjenjive vremenske prilike i do sredine januara

Kišni dan u Sarajevu
26.05.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Kisno, tmurno i hladno vrijeme u Sarajevu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

I na početku 2021. godine preovladavat će oblačno vrijeme sa kišom u nižim i snijegom u višim područjima

Do kraja godine pod djelovanjem ciklone u Bosni i Hercegovini preovladavat će nestabilno vrijeme sa kišom u nižim i susnježicom i snijegom u višim područjima, naveo je meteorolog Dženan Zulum iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je kazao, više padavina prognozira se na jugu i zapadu zemlje.

Vjetar južnog i jugozapadnog smjera u srijedu okrenut će na sjeverni i sjeveroistočni smijer.

“I na početku 2021. godine preovladavat će oblačno vrijeme sa kišom u nižim i snijegom u višim područjima. Manje padavina očekuje se u istočnim i sjevernim područjima. Jutarnje temperature zraka u Bosni varirat će od nula do šest stepeni, na jugu zemlje od šest do 11 stepeni Celzijusa”, saopćio je Zulum.

Prema njegovoj prognozi, maksimalne dnevne temperature prema kraju sedmice će opadati, i u Bosni dosezat će do 12 stepeni početkom, a do osam stepeni pred kraj sedmice.

“U periodu od 4. do 11. januara prema raspoloživim sinoptičkim kartama prognoziraju se promjenjive vremenske prilike. Vrijeme će karakterisati česte izmjene perioda sa i bez padavina. Padavine će u višim područjima biti u obliku snijega a u nižim područjima najčešće u obliku kiše”, saopćio je Zulum.

Minimalne temperature zraka varirat će između minus dva i četiri stepena u Bosni, do osam u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između jedan i šest stepeni u Bosni, na jugu Hercegovine do 10.