Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Do kraja godine prvi izvještaj o slobodi medija u BiH

mediji1

Do kraja godine trebao bi se izraditi izvještaj o slobodi medija u Bosni i Hercegovini nakon čega će biti upućen u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine na razmatranje i usvajanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je najavila Sanja Škuletić-Malagić, savjetnica u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, radi se prvi put o kompletnoj informaciji koja će sadržavati stanje medija u BiH, a u čijoj će izradi učestvovati kako institucije i ministarstva na nivou Bosne i Hercegovine i entiteta, tako i predstavnici nevladinih organizacija i medija.

Koordinatorica projekta SOCEM Emina Pašić najavila je kako će se u okviru teme medija i medijskih sloboda izvještaj temeljiti na oblast ljudskih prava prvenstveno ranjivih kategorija.

“U decembru će jedna od tema biti i govor mržnje”, rekla je Pašić.

Ocijenjeno je kako mediji mogu utjecati svojim djelovanjem ne samo na informiranje javnosti, već i utjecati na promjenu zakonske regulative i rješavanje problema određenih kategorija stanovništva.

Naglašeno je da Bosna i Hercegovina ima dobru zakonsku regulativu u oblasti ljudskih prava, u regionu, ali i Evropi, no da se u praksi ne primjenjuje.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u saradnji sa EU projektom SOCEM “Podrška pružaocima socijalne pomoći i poboljšanja kapaciteta za praćenje” organizovalo je u Tesliću prvi radni sastanak koji ima za cilj povećati svijest o ljudskim pravima među masovnim medijima u Bosni i Hercegovini.

Dvodnevna radionica s predstavnicima medija iz Bosne i Hercegovine, imenovanim članovima i članicama Radne grupe okupila je medijske eksperte i predstavnike medija i organizacija koje u svom radu koriste medije za zaštitu i promociju ljudskih prava s ciljem pripreme izvještaja o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini.

Namjera je da se u zajedničkom radu naznače najosjetljiviji segmenti medijskog djelovanja kada je u pitanju zaštita i promocija ljudskih prava.

U radu učestvuju predstavnici Ministrstva pravde BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva komunikacija i prometa BiH, predstavnika Vlade RS-a i FBiH, te Brčko distrikta BiH, Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH, udruženja novinara, nevladinih organizacija, te predstavnika medija iz cijele BiH, među kojima je i Anadolu Agency (AA) Regionalni ured za Balkan.