Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dobar odziv glasača u Generalnom konzulatu Srbije u Banjoj Luci

nedeljko cubrilovic glasanje

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Banjoj Luci jutros do 10 sati glasalo je 105 birača ili njih 20 od ukupno registriranih 512 birača za vanredne parlamentarne izbore u Srbiji, potvrdio je Radoslav Ilić, predsjednik Biračkog odbora na ovom glasačkom mjestu.

Izborni proces protiče bez problema, a Ilić kaže da je broj državljana Srbije s pravom glasa koji su već glasali nešto veći nego na ranijim izborima.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović uvjeren je da će Srbija i nakon današnjih izbora dobiti stabilnu vlast te ostati u dobrim odnosima kako s RS, BiH tako i s cijelim regionom.

Nakon što je iskoristio svoje glasačko pravo u Generalnom konzulatu Srbije u Banjoj Luci, Čubrilović je u izjavi novinarima ukazao na značaj Srbije za RS, ali i kao faktora stabilnosti u regionu.

-Mislim da je važno da Srbija i ovim izborima pokaže svoj demokratski kapacitet i da glasanje prođe u fer atmosferi.

Važno je i za RS i cijeli region da Srbija ima stabilnu Vladu i vlast, jer je ta zemlja najznačajniji faktor stabilnosti kako za RS, tako i za cijeli region. Srbija je za nas najvažnija država na Balkanu, ne samo zato što imamo specijalne i paralelne veze, već i po svom kapacitetu ona to i jeste, rekao je Čubrilović.

Očekuje dobru saradnju i s novim rukovodstvom parlamenta Srbije.

U Banjoj Luci je i najviše prijavljenih glasača za izbore van Srbije.

Birači na vanrednim parlamentarnim izborima mogu da glasaju za 20 lista.

Ove vanredne parlamentarne izbore raspisao je 4. marta predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, a istog dana se održavaju i izbori za Skupštinu Vojvodine i lokalni izbori.

Današnji izbori su 11. od uspostavljanja višestranačkog sistema u Srbiji 1990. godine i peti vanredni od demokratskih promjena 2000. Istovremeno, to će biti treći parlamentarni izbori za nešto manje od četiri godine.

Izborna komisija Srbije dužna je da zvanične rezultate saopći najkasnije do 28. aprila u 20 sati.