Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženje BH novinari zahtijeva oslobađanje novinara Omara Nazzala

omar-nazzal

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima osuđuju hapšenje palestinskog novinara Omara Nazzala i zahtijevaju od vlasti Izrala njegovo hitno oslobađanje iz Istražnog centra Etzion.

Izraelske snage uhapsile su ga 23. aprila na graničnom prijelazu između Palestine i Jordana dok je s drugim novinarima putovao na Godišnji sastanak Evropske federacije novinara ( IFJ) koji se održava u Sarajevu 25. i 26. aprila.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju nedopustivim hapšenje novinara Nazzala, koji je član Generalnog sekretarijata Sindikata novinara Palestine (PJS) na Zapadnoj Obali.

– Taj čin je grubo kršenje prava na slobodu kretanja i sigurnog obavljanja novinarskih zadataka, koji uključuju i sudjelovanje na međunarodnom skupu novinara u Sarajevu. Zbog toga BH novinari još jednom apeliraju na vlasti Izraela da hitno oslobode palestinskog novinara i omoguće mu dolazak u Bosnu i Hercegovinu – saopćio je Upravni odbor Udruženja BH novinari.

Ovo udruženje kao i Linija za pomoć novinarima iskazuju također punu solidarnost s novinarima iz Palestine koji će danas protestirati ispred sjedišta Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Ramalahu, te očekuju od međunarodnih organizacije za zaštitu slobode izražavanja i sigurnosti novinara poduzimanje hitnih mjera radi oslobađanja Omara Nazzala.

Delegacije novinara iz Palestine (Nasser Abu Baker, Omar Bashir i Omar Nazzal) i Izraela (Shaike Komornik i Liat Collins) pozvali su članovi Evropske federacije novinara da prisustvuju zasjedanju Evropske federacije novinara u Sarajevu na kojem će učestvovati više od 100 novinara i medijskih profesionalaca iz Evrope i s Bliskog Istoka, saopćio je Upravni odbor Udruženja BH novinari.