Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

lukavac

Dobili status grada, a decenijama nemaju pitku vodu

lukavac – voda – bhrt (2)

Računi Lukavčanima za pokvarenu vodu u domaćinstvima uredno stižu.

Lukavac je nedavno dobio status grada u kojem živi oko 50.000 stanovnika. Međutim, ovo je grad bez osnovnog ljudskog prava, bez vode. Iako se građani za vodu bore već decenijama, pitka voda iz česme u kući ili stanu još je san. Od nadležnih i dalje obećanja.

“Grad Lukavac koji je nekada prvi u Bosni i Hercegovini olimpijski bazen, a sad nema ni vode niti ko to rješava. Da nisu izbori ne bi nikad ništa ni pokušali rješavati, pa onda opet pokušaju do sljedećih izbora pa će opet biti ovako isto stanje. Ovo jezero smrdi. Ustvari neugodno miriše, na ribu, na mulj, da se sanitarije zapuše. Tijelo poslije kupanja svrbi”, priča naš sugovornik Hamdo Salkić.

Na izvorištu Petrak u središtu grada u svakom trenutku stoji na desetine građana i čekaju svoj red na vodu.

“Slabo da ćemo šta i postići ako budemo ovako pasivni, ako ne budemo aktivni. Kako uopće izgleda život bez vode? Loše. Ja sam imao priliku biti ovdje u gradu pa kad nestane vode to je stvarno katastrofa. Voda je osnovna stvar u životu i to se zna”, kazao je Esad Cibrić.

Računi Lukavčanima za pokvarenu vodu u domaćinstvima uredno stižu.

“Mi svi ovdje stojimo i čekamo. Znate koliko stojimo? I po pet sati. Ja ostavim, nekad odem kući pa se vratimo. Imamo vodu u stanu, tu u Pionirskoj. Ne može se koristiti ni za suđe. I abdest kad hoćeš uzet ne može. Ne valja pa eto. Sve račune uredno dobivamo i uredno plaćamo. Išli smo, obraćali se. Šta ćeš se obraćat kad oni samo viču da će napraviti vodu. Više od 40 godina sam ja tu. I 40 godina to tako radimo, sipamo ovdje”, kaže Rukija Viščić.

Lukavac je poznat po borbi njegovih građana kroz nevladin sektor za rješavanje ovog problema. Međutim, smatraju da je ovdje dobrim dijelom kriva i politika koja ništa ne čini da se voda riješi.

“Ne postoji istinska namjera da se to riješi, nego je to više forme radi, da se pokupe poeni, da se uzme određena pozicija kod građana i u političkom dijelu. Taj je presudan faktor. Krene se, donekle dođe i stane i tu krene ona naša ljudska zavist, uspjet će on, a ja neću…”, rekao je Bejazit Okić, zamjenik predsjednika Foruma za zaštitu okoliša.

A Lukavac ima itekakve mogućnost da dobije pitku vodu i to veoma lako. Naime, okružen je zdravom vodom iz rijeke Brijesnice na planini Ozren, zatim u Lukavcu se nalazi jezero Modrac odakle se voda crpi i odlazi za Tuzlu, a tu je i voda iz jezera Šićki Brod. Također i pod samim gradom protiče voda.

“Lukavčani su zaslužili i napominjem da Lukavčani već četrdeset godina ne piju vodu sa svojih slavina. To bi bila osnovna poruka. Znači kroz vijeće i organe upravljanja da bez obojenosti političkim bojama daju suglasnost za izgradnju fabrike. Jer koliko košta da košta, ništa nije vrijednije od ljudskog zdravlja”, poručuje ekološki aktivist Mensud Mehić.

Gradonačelnik Lukavca Edin Delić rekao nam je telefonski da se trenutno radi na realizaciji studije za izgradnju tvornice vode te se čeka procjena troškova. Delić je uvjeren da će ovaj industrijski grad uskoro dobiti vodu. Građani ipak pesimistično i dalje čekaju kao i prethodnih četrdeset godina, napominju u prilogu BHRT-a kojeg možete pogledati u nastavku: