BiH

vijeće ministara bih

Dobre vijesti za zaposlene u institucijama BiH, povećan topli obrok

16/07/2019

Većina uposlenika u institucijama BiH na kolektivnom godišnjem odmoru od 29. jula

Odluka o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine za period juli – septembar trebala bi biti usvojena na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine 23. jula, čime bi se izbjegla blokada isplata plaća za više od 22.000 budžetskih korisnika za juli, ali i svih transakcija putem Trezora BiH počev od 1. augusta, saznaje Anadolu Agency (AA) u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Naime, ukoliko se do 1. augusta ne usvoji odluka o privremenom finansiranju institucija BiH, sve isplate putem trezora BiH bile bi blokirane, a time i isplate plaća za juli svim budžetskim korisnicima sa državnog nivoa s obzirom na to da budžet institucija BiH i zakon o njegovom izvršenju za 2019. godinu nije usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Zakon o finansiranju instititucija BiH, njegov član 11. je jesan. Ukoliko nije usvojen budžet insitucija i međunarodnih obaveza BiH i zakon o njegovom izvršenju tada se donosi odluka o privremenom finansiranja na tromjesečnom nivou budžeta za taj period iz prošle godine”, rečeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Nešto više od 22.000 budžetskih korisnika uz plaće za juli u augustu dobit će i uvećani topli obrok. Naime, ranijom odlukom Vijeća ministara BiH topli obrok uposlenim u institucijama BiH vraćen je na osam KM po danu. Inače, do jula je iznosio šest KM po danu.

Očekuje se da bi odluka o privremenom finansiranju institucija BiH trebala biti usvojena na sjednici 23. jula i zbog činjenice da većina uposlenih u insitucijama ide na kolektivni godišnji odmor od ponedjeljka, 29. jula.

Za taj dan već se pripremaju rješenja o kolektivnim godišnjim odmorima za zastupnike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i većinu uposlenih u tom zakonodavnom tijelu. Povratak na posao očekuje se u drugoj polovini augusta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.