Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Doček Una-regate u Bihaću kakav se ne pamti u zadnjih 18 godina (FOTO)

27/07/2018

Uplovljavanjem čamaca u Bihać završena je druga etapa 46. internacionalne turističke Una-regate, najatraktivnije manifestacija ovog tipa na području Unsko-sanskog kantona i jednog od brendova Bosne i Hercegovine.

Velik broj građana, gostiju i turista došao je na Gradski most da isprati dolazak čamaca Una-regate koji su danas u predvečernjim satima stigli u grad na Uni i iskrcali se na gradsku otoku gdje će kampovati.

Posjetitelji su mogli uživati u takmičenju u skokovima na zračni jastuk u kojima su učešće uzele i grupe iz Afganistana i Palestine sastavljene od takmičara migranata, a nakon toga su upriličeni 20. tradicionalni skokovi s Gradskog mosta.

Una regata je manifestacija s dugom tradicijom i od velikog značaja za Bihać i Unsko-sanski kanton, a ove godine vraćen joj je nekadašnji sjaj. Dokaz tome je i velik broj učesnika koji, prema riječima Amarilda Mulića, direktora Nacionalnog parka Una, nije viđen skoro dvije decenije.

“Ovogodišnja regata je vrlo dobro medijski popraćena, ali isto tako i kada je u pitanju brojnost ne samo učesnika, već svih onih koji dolaze u kampove Una-regate. Sutra je treća, završna etapa od Bihaća do Bosanske Krupe, nakon čega ćemo rezimirati i napraviti finalnu analizu, ali već sada možemo slobodno kazati da je ovo najuspješnije i najbolje organizirana Una-regata i najmasovnija i po broju učesnika i po broju posjetilaca u posljednjih 18 godina”, kaže Mulić.

Sutrašnja etapa od Bihaća do Bosanske Krupe, sa pauzom u Kostelima predviđenoj za odmor i ručak, ujedno je i najduža etapa, nakon koje će na Trgu Alije Izetbegovića biti upriličeno proglašenje Unske sirene i njenu pratnju, Unskog neptuna, zatim najstarijeg i najmlađeg učesnika, najveselije i najhrabrije posade te još mnogo drugih iznenađenja za sve učesnike koji isplove cijelu Una-regatu od Martin Broda do Bosanske Krupe.

Ove godine, pored kulturno-zabavnog i animacijskog programa, koji su održavani u kampovima, dodatno je podignuta ljestvica kvalitete i samog sadržaja programa Una-regate.

Nacionalni park Una je u saradnji s Bike tourom iz Lukavca organizirao biciklijadu pod nazivom “Stazama bosanskih kraljeva” na kojoj je učestvovalo oko 50 biciklista iz cijele Bosne i Hercegovine.

“Dakle, imamo kuriozitet da ove godine, ustvari, imamo dvije regate: jednu koja plovi rijekom Unom i drugu koja je prati od etape do etape, šumskim stazama i putevima gdje nije moguće ići putevima i stazama čime želimo da uvežemo turističku ponudu ne samo Unsko-sanskog kantona već i cijele Bosne i Hercegovine”, ističe Mulić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.