Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodatnih 2,5 miliona eura za rješavanje stambenog pitanja izbjeglica

pariz_uorsp

Upravni odbor Regionalnog stambenog programa je na sjednici u Parizu danas odobrio dodatnih 2,5 miliona eura za rješavanje stambenog pitanja izbjeglih i raseljenih osoba u Bosni i Hercegovini pohvalivši napredak koji je ostvaren u BiH u proteklih godinu dana.

Bosni i Hercegovini je odobren dodatni 1,5 milion eura kroz Regionalni stambeni program zahvaljujući čemu će biti izgrađene po jedna zgrada za socijalno stanovanje u oba entiteta i Brčko disktriktu BiH.

Također, još jedan milion eura odobren je za dodatne troškove podprojekta BH2 u sklopu kojeg će biti obnovljeno 780 stambenih jedinica.

Sjednica Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa u Parizu održana je u prisustvu državnih delegacija Crne Gore, Hrvatske, Srbije i BiH, a koju je predvodila državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac.

Članovi UO RSP-a su naglasili kako su i dodatna odobrena sredstva odraz pozitivnih rezultata u Bosni i Hercegovini, odnosno novog zamaha koji je ovaj program doživio u proteklih godinu.

Kroz RSP do sada je izgrađeno 100, a do kraja godine će biti završeno i dodatnih 146 kuća za izbjegle i raseljene osobe u BiH, dok će više od 1.000 stambenih jedinica biti izgrađeno u toku naredne godine.

Ministrica Borovac je informirala UO RSP-a o zajedničkim stavovima o budućnosti RSP-a, a koje su delegacije sve četiri zemlje utvrdile na zajedničkom sastanku u Beogradu, koji je prethodio dolasku u Pariz.

Naglasila je zahvalnost za povjerenje i podršku koju donatori RSP-a pružaju jednom od najosjetljivijih pitanja koje je obilježilo region – pitanju trajnog rješavanja problema izbjeglica koje su napustile svoja prebivališta početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

Istaknuto je kako je neophodno sačuvati regionalni karakter Programa “ne samo zato što su projekti u četiri zemlje međusobno povezani, već što je ovaj program integralni dio šireg političkog procesa koji doprinosi unaprijeđenju dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regionu”.

Borovac je uime sve četiri zemlje regije potvrdila da je od kraja 2013. godine, kad je počela provedba RSP-a, postignut značajan uspjeh.

– Posebno ističemo da se Regionalni mehanizam saradnje potvrdio kao dobar model saradnje u rješavanju niza regionalnih izazova u oblasti migracija, kao što su pitanja upravljanja readmisijom, politike prema azilantima i aktuelnim migracijama ka zapadnoj Evropi – navela je ministrica Borovac.

Predstavnici UO RSP-a su potvrdili kako će Program biti nastavljen i nakon kraja novembra 2017. godine, kako je prvobitno bilo predviđeno, te da će akcenat u skladu s potrebama zemalja korisnica biti na stvaranju uslova za održivi povratak.

Vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.