Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

Dodijeljeno 88 ugovora o finansiranju u sklopu Programa prekogranične saradnje

ugovori mostar
FOTO: Fena

 Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Darijana Filipović također je ocijenila ovaj programe hvale vrijedan

U Mostaru je u ponedjeljak upriličena dodjela 88 ugovora o financiranju u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu u vrijednosti od 4.2 miliona eura.

Ugovore je korisnicima uručio hrvatski ministar regionalnoga razvoja i fondova Evropske unije Šime Erlić, u prisustvu predsjednice Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Marije Buhač te gradonačelnika Mostara Marija Kordića.

Cilj Programa jest jačanje prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kroz gospodarsku, socijalnu i demografsku revitalizaciju pograničnog područja te pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

– Riječ je o dodjeli 88 ugovora općinama, gradovima, udrugama, organizacijama, crkvama, donosno župama i brojnim drugima s područja BiH i područja Republike Hrvatske koji su zajednički udružile snage kako bi radile na kulturnim, obrazovnim, sportskim i brojnim drugim projektima  s ciljem unapređenja suradnje i zajednički stvarali dodanu vrijednost za sve stanovnike BiH i Republike Hrvatske u pograničnom području – istaknuo je uoči dodjele ugovora hrvatski ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Po riječima hrvatskoga ministra, taj program hrvatska vlada provodi od 2021. godine i njega kao ministra raduje što svake godine ima više prijava, istaknuvši kao je ove godine prijavljeno preko 300 aplikanata.

 – Radi se o 4.2 milijuna eura sredstava koja će biti dodijeljena, a krenulo se sa skromnih 800 000 eura 2021.- podsjetio je ministar Erlić, obećavši kako će se taj program i ubuduće povećavati.

 Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je kazao kako ga, osim koristi projekata koje će imati stanovnici  BiH, posebno veseli što BiH lagano ulazi u ‘trening’ povlačenja europskih sredstava.

– Republika Hrvatska se kao i do sada pokazala kao jedan veliki prijatelj i partner BiH na europskom putu, pa i kroz ovakve aktivnosti zajedničkoga rada na europskim projektima Svi znate koliko to BiH značii koliko smo se svi skupa veselili pristupnim pregovorima ka EU,  jer znamo kako će najveći benefit BiH imati, osim usklađivanja pravne normative, kroz povlačenje europskih sredstava kako bi infrastrukturo došli na razinu EU, donosno tamo gdje svi želimo zajedno biti. Stoga, za sve nas, osim sredstava koje će se dobiti puno znači to iskustvo i suradnja – istaknuo je mostarski gradonačelnik.

 Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Darijana Filipović također je ocijenila ovaj programe hvale vrijedan.

– Iznimno smo zahvalni hrvatskoj Vladi što hje upriličila ovakve vrste programa u BiH. Ovo je važan događaj jer povezuje Hrvate BiH i institucije RH, a radi se o tome da Republika Hrvatska pruža Hrvatima BiH potporu u vidu pripreme za sve one europske fondove i predstojeću priču kada BiH otvori pregovarački proces pristupanja EU – rekla je Filipović.