Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čeka se potez Schmidta

Dodik: Ako EU prihvati nametanje izbornog zakona, evropski put BiH je završen

milorad dodik
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

“Ako prihvate da je u BiH normalno ono što kod njih niko ne smije ni da pomisli, jasno će poručiti da BiH nije država, već eksperiment”, naveo je Dodik

Ako Evropska unija prihvati nametanje izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, to će značiti “da je evropski put završen i da Bosna i Hercegovina postaje crna rupa na karti Evrope”, objavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U objavi na Twitteru, Dodik je naveo kako će stav EU prema namjeri visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta, da nametne promjene tehničkog aspekta izbornog zakona, pokazati kako tretiraju BiH.

“Ako prihvate da je u BiH normalno ono što kod njih niko ne smije ni da pomisli, jasno će poručiti da BiH nije država, već eksperiment”, naveo je.

Upitao je i “čemu žurba”.

Podsjetimo, izmjene tehničkog aspekta Izbornog zakona BiH o kojima se govori već godinama aktuelizirao je visoki predstavnik Christian Schmidt, kada je 19. decembra saopštio da će nametnuti izmjene koje se tiču izbornog integriteta ukoliko ih zvaničnici ne izglasaju.

U proteklim danima održani su susreti vladajućih iz FBiH, po ovom pitanju, a jučer je predsjednik NIP-a i ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, poručiokako je siguran da će – ukoliko pregovori ne uspiju među zvaničnicima – Schmidt djelovati.