NSRS

Dodik: Ako ne podržite moj stav, onda ćete podržati Džaferovića i Komšića

dodik-nsrs (1)

Kaže da BiH nema nikakva prava u oblasti obrazovanja te da RS podržava PISA program, uz uvažavanje njenih nadležnosti

Nismo protiv borbe protiv terorizma, ali možemo se boriti na način da se ne skrnave prava RS, koja mora biti vidljiva u tom procesu – rekao je danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika na čiji zahtjev je danas sazvana posebna sjednica Narodne skupštine RS.

Pojašnjavajući zašto je protiv odluke o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD u vezi s upotrebom putničkih informacija, Dodik je naveo da se radi o prijenosu nadležnosti s entiteta na nivo BiH.

Dodik prijenos nadležnosti vidi i u vezi s odlukama o Sporazumu o učešću BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika (PISA) 2021. i o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021.

Kaže da BiH nema nikakva prava u oblasti obrazovanja te da RS podržava PISA program, uz uvažavanje njenih nadležnosti.

U obraćanju entitetskom parlamentu, kazao je da će uvijek pokrenuti pitanje entitetskog interesa, ako su ugrožena ustavna prava RS.

– Uvijek ću se suprostaviti i potegnuti vitalni entitetski interes na svim stvarima koje su protiv RS, jer ovo govori da je Narodna skupština iznad Predsjedništva BiH i da ona mora biti ojačana – rekao je on i pozvao parlament da podrži njegov stav.

– Ako ne podržite stav, onda ćete podržati Šefika Džaferovića i Željka Komšića – ustvrdio je Dodik.

Istakao je da se nije promijenila politika RS prema migrantima te da je taj bh. entitet protiv migranata na svojoj teritoriji, izvođenja bh. vojske na granicu, ali da se mora pojačati policijsko prisustvo na granici BiH.

Dodik je tri odluke Predsjedništva BiH, usvojene bez konsenzusa na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva održanoj 22. jula, proglasio veoma štetnim po vitalne interese entiteta RS i pozvao poslanike Narodne skupštine da dvotrećinskom većinom podrže njegov stav.

Riječ je o odlukama o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD o saradnji u vezi s upotrebom putničkih informacija, zatim o Sporazumu o učešću BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika (PISA) 2021. i Odluci o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021.