Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruke iz beograda

Dodik: Ako prođe rezolucija o genocidu, RS će nastaviti samostalno; Vučić: Zašto baš sada?

dodik vučić
Foto: Screenshot/RTRS

Dodik se zahvalio predsjedniku Srbije na podršci i kazao da se “ovim krivica želi svaliti samo na Srbe”

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je u Beogradu da će učiniti sve kako bi dobio podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića vezano za, kako je rekao, teške odluke koje će Republika Srpska donijeti kao reakciju na najavljenu rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim narodima.

-Učinit ću sve da do 5. maja kada imamo „vaskršnji sabor“ uvjerim predsjednika Vučića da podrži sve odluke koje Republika Srpska namjerava donijeti povodom ovoga. Mi smatramo da je ovo direktno rušenje mogućnosti da se živi zajedno u BiH – izjavio je Dodik nakon sastanka s Vučićem.

Miting u Banjoj Luci

Dodao je kako je jedna od mogućnosti da se Srbi povuku iz odlučivanja u institucijama Bosne i Hercegovine.

-RS svojim akcijama, prije svega ćemo imati skupštinu NSRS koja će donijeti odluke i organizirati jedan veliki miting u Banjoj Luci. Ako se usvoji rezolucija mi ćemo napustiti odlučivanje u BiH. RS ne vidi nikakav smisao da ostanemo u BiH, tražićemo da samostalno nastavimo dalje, kazao je Dodik.

Dodik se zahvalio predsjedniku Srbije na podršci i kazao da se “ovim krivica želi svaliti samo na Srbe”.

-Hvala predsjedniku Vučiću jer nas podržava u svim teškim odlukama koje ćemo donijeti u budućnosti, kazao je Dodik.

Novinarima se obratio i Vučić koji je pitao zašto se baš sada donosi rezolucija.

“Zašto baš sada?”

-Moramo da pokušamo gotovo pod svaku cijenu da sačuvamo mir, kazao je Vučić i dodao:

-Obaveza je da se pitanjem BiH bavi Vijeće sigurnosti u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija, zato što je i dalje riječ o nestabilnom regionu, zato što je i dalje tu postoje i međunarodne snage, čak i ono što oni nazivaju visoki predstavnik, da nije, ne bi postojao i ne bi ga slali. Zašto ovo govorim? Zato što oni hoće da prebace glasanje sa Vijeća sigurnosti na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, da od nečega od čega zavisi očuvanje mira, oni žele da prebace na priču na kulturu mira i kulturu sjećanja.

Onda su prekršili i drugu stvar, od toga da je potrebno dvije trećine upravo zato što se radi o nečemu što može da ugrozi ili očuva mir, potrebnih za usvajanje deklaracije, došli su do toga da je riječ o običnom obilježavanju i kulturi sjećanja gdje je potrebna prosta većina. I nećete vjerovati, ne prosta većina od ukupnog broja koji glasaju, već da imate za jedan više onih koji kažu za u odnosu na one koji kažu protiv. Čak i ako je stotinu njih koji su uzdržani, koji nisu podržali tu deklaraciju, deklaracija je prošla. Dakle, to su proceduralni razlozi. Suštinski razlozi, rekao bih, postavio bih tri pitanja. Svima iz NATO-a, pošto je jasno da su glavni sponzori NATO zemlje plus Ruanda, dakle, glavni sponzori su velike sile. Njemačka pod broj 1, Velika Britanija, Amerika, Francuska, svi ostali, Turska, naravno… Zašto baš sada, kazao je Vučić.