Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Ako se vratimo na izvorni “Dejton”, nemamo problem s BiH

dodik brcko

Predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da njegova stranka ne zagovora separatizam, već “izvorni Dejtonski sporazum”.

– Ako se vratimo na njega, mi nemamo nijedan problem sa BiH – tvrdi Dodik.

U ranije usvojenoj deklaraciji SNSD-a je navedeno da „ukoliko do kraja 2017. godine ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija RS-a u skladu s Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, Narodna skupština RS-a treba u toku 2018. godine da raspiše referendum o samostalnom statusu RS-a”.

Dodik je potvrdio i da je o tom dokumentu nedavno razgovarao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hoytom Yeeom i ambasadoricom Maureen Cormack.

Kazao je da je američkim diplomatama rekao da SNSD ima svoje organe i da će oni odlučivati o tome, ali i da „nije pristojno da se miješaju u odluku političkih partija“.

Tražili su, kaže, i da se odazove pozivu Tužilaštva BiH u okviru istrage koja se vodi protiv njega kao osumnjičenog u vezi s odlukom Ustavnog suda BiH o Danu RS-a.

– Smatram da je potpuno neprimjereno da se diplomate tog ranga upliću u običnu pravosudnu, odnosno kvazipravosudnu proceduru u zemlji u kojoj su oni stranci – ustvrdio je entitetski predsjednik.

Dodao je i je spreman da da izjavu tužiocu u Istočnom Sarajevu, u pravosudnim institucijama RS-a, u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) ili bilo gdje na prostoru RS-a.

– Međutim, insistira se isključivo na mom dolasku u Sarajevo. Imam sumnje i rezerve na korektnost u tom procesu – kazao je Dodik i ponovio stavove da su Sud i Tužilaštvo BiH pokazali svoju političku motivisanost.

Tvrdi da je predmet njegovog osporavanja BiH koja je “na nezakonit, neustavan način pribavila mnoge nadležnosti koju pokušavaju da legalizuju određene političke strukture, međunarodna zajednica, a prije svega visoki predstavnik”.

Potvrdio je i da je u Ambasadi SAD-a u Sarajevu podnio zahtjev za redovnu vizu, jer mu je, kako kaže, odbijen zahtjev za diplomatsku vizu uz obrazloženje da ne predstavlja organe BiH, iako je tu vizu, kaže, redovno dobijao ranije.

Dodik ističe da traži vizu kako bi mogao da otputuje u Vašington u drugoj polovini januara i učestvuje na određenim svečanostima povodom inauguracije novog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.