BiH

istočno sarajevo

Dodik: BiH gubi kapacitet za održivost kao zemlja

31/08/2021

Po njegovim riječima, evidentno je da su dva konstitutivna naroda nezadovoljna stanjem, prvenstveno hrvatski zbog stalnog preglasavanja i srpski koji ne prihvata da im neki neimenovani stranac dolazi ovdje i nameće zakone

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da BiH gubi kapacitet za održivost kao zemlja i da je sasvim razumno i potrebno razgovarati o disoluciji na miran i održiv način.

Dodik je na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu rekao da bi volio da ima neko da ga demantuje kad je to u pitanju.

– Opsežna operacija međunarodnog faktora nije uspjela BiH učiniti državom niti dugoročno održivom, a to mogu jedino snage unutar BiH kako predviđa Dejtonski sporazum – rekao je Dodik.

Istakao je da se kroz koncept navodnog građanskog uređenja BiH nastoji ukinuti entitetsko glasanje u institucijama BiH, što bi značilo preglasavanje i eliminaciju i Srba i Hrvata u BiH.

– Predstavnici EU i SAD-a stalno insistiraju na funkcionalnosti BiH računajući da je to primamljivo i da može proći kao okvir koji bi na kraju doveo do unitarnosti – smatra Dodik.

Potcrtao je da to ne može proći i da on ne vjeruje u njihove iskrene zahtjeve te vrste.

– Vjerujemo da možemo s ljudima iz bošnjačkog i hrvatskog naroda dogovoriti da BiH bude jednako pristupačna i jednak okvir za sve – kazao je Dodik.

Po njegovim riječima, evidentno je da su dva konstitutivna naroda nezadovoljna stanjem, prvenstveno hrvatski zbog stalnog preglasavanja i srpski koji ne prihvata da im neki neimenovani stranac dolazi ovdje i nameće zakone.

– Tražimo da sve što je urađeno nametanjem zakona od visokog predstavnika bude redefinisano tako što ćemo o tome razgovarati i dogovarati neki novi okvir – poručio je Dodik.

Smatra da u BiH ne postoji legalno izabrani visoki predstavnik, već samo predstavnik Njemačke i grupe zemalja koja stoji iza toga.

– Da bi bio legalan moraju ga imenovati potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma i mora ga potvrditi Vijeće sigurnosti UN-a – kazao je Dodik.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.