BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: BiH postoji kao dejtonska tvorevina ili je neće biti

18/07/2019
Anadolija

Ovdje je potrebno naglasiti da se, ukoliko je bilo bojazni da izgradnja Pelješkog mosta ugrožava interes BiH, o tome morala postići saglasnost prije nego što je otpočela izgradnja mosta, a ne sada

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se svakim preglasavanjem u Predsjedništvu ruši konsenzus, bez kojeg nema BiH jer ona postoji kao dejtonska tvorevina ili je neće biti.

Dodik je rekao da donošenje zaključka o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, koji su podržali članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, ne doprinosi razvijanju dobrosusjedskih odnosa, nanosi štetu finansijeru i izvođaču radova i krnji ugled BiH.

“Ovdje je potrebno naglasiti da se, ukoliko je bilo bojazni da izgradnja Pelješkog mosta ugrožava interes BiH, o tome morala postići saglasnost prije nego što je otpočela izgradnja mosta, a ne sada kada je most već u poodmakloj fazi izgradnje”, rekao je Dodik obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

On je dodao da se na ovaj način dovodi u pitanje sprovođenje i drugih projekata, kao i brojne aktivnosti u vezi sa drugim pitanjim poput granice kod Kostajnice, pa i izgradnjom mosta na Savi kod Gradiške, koji predstavlja projekat od strateškog, vitalnog značaja za Republiku Srpsku.

“Republika Srpska vodi odgovornu i racionalnu politiku i nije spremna da, bez jasnog uporišta i ozbiljnog sagledavanja eventualnih posljedica rješenja na koje pristaje, ugrožava dobrosusjedske odnose, niti da donosi bilo kakve odluke na štetu svojih građana i institucija”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako se želi otvoreno i odgovorno raditi i sarađivati u BiH i sa susjednim državama u projektima od velikog ekonomskog, infrastrukturnog i bezbjednosnog sadržaja, onda se treba odmaknuti od uskih i jednostranih navodno nacionalnih interesa, kakvi su sadržani u zaključku koji su izglasala dva člana Predsjedništva BiH.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.