BiH

Ministar sigurnosti BiH

Mektić: EU nema rješenje za migracije

18/07/2019

Delegacije EU sam upoznao o stanju u vezi s migracijama u Bosni i Hercegovini

Evropska unija (EU) je spremna izdvojiti dodatnu finansijsku pomoć Bosni i Hercegovini u rješavanju migrantske krize ukoliko se teret ravnomjerno rasporedi po celoj teritoriji zemlje i ojača uloga Koordinacionog tijela za pitanja migracije, izjavio je danas u Sarajevu ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, javlja Anadolu Agency (AA).

Mektić se jučer u Briselu sastao s predstavnicima EU s kojima je razgovarao o izazovima povećanog prisustva migranata i izbjeglica u zemlji. Sastanku su prisustvovali i predstavnici različitih nivoa vlasti, posebice Unsko-sanskog kantona (USK), koji se suočava s najvećim prilivom migranata.

Kako je kazao, delegaciju EU je upoznao s migrantskom situacijom u BiH i podvukao da zemlja ni po koju cijenu ne želi biti “hot spot država gdje će migranti dolaziti”.

“Slušajući situaciju i vidjevši da zaista EU nema rješenje, barem na vidiku, da će probem migracija potrajati izvjesno vrijeme rekao sam da smo mi u BiH spremni da se na jedan ozbiljan način bavimo migracijama kao humanitarnim problemom”, rekao je Mektić.

Dodao je da EU želi jasnu i efikasnu ulogu Koordinacionog tijela za pitanja migracija u upravljanju procesom migracija kako bi se problem riješio.

“To znači da ću ja ovdje otvoriti proces reforme tog Koordinacionog tijela i da vidimo kako možemo jasnije i odgovornije kao operativno tijelo, sačinjeno sa svih nivoa vlasti da bude efikasnije i da putem donošenja odluka upravlja procesom migracija”, rekao je Mektić.

Drugo pitanje o čemu se raspravljalo u Briselu su bili prihvatni centri unutar BiH i situacija u Unsko-sanskom kantonu.

“Zahtjev EU je da se ova kriza mora ravnopravno rasporediti na cijelu teritoriju BiH, a ne da teret ove krize podnosi samo USK. Govorili smo o problemima u USK, ja sam prenio naše razmišljanje da sadašnja situacija u tom kantonu nije dobra. Imamo četiri prihvatna centra u USK od čega su dva, ‘Sedra’ i ‘Borići’ u Bihaću, namenjeni za ranjive kategorije – porodice s maloljetnom djecom, maloljetnici, stara lica, žene. To može da funkcioniše u sadašnjim centrima. Problem su ‘Bira’ i ‘Miral’, koji se nalaze direktno u urbanim sredinama i to stvara veliki bezbjednosni i humanitarni problem”, rekao je Mektić.

Dodao je da je na sastanku predložio da se prihvatni centri “Bira” i “Miral” dislociraju u novi prihvatni centar koji bi bio na drugoj lokaciji u USK.

“Dogovorili smo se da ćemo tražiti novu lokaciju. Tražićemo još jednu novu lokaciju za otvaranje novog prihvatnog centra u BiH. Ja sam već u nekoj priči s nevladinom organizacijom Emmaus da u opštini Doboj-Istok napravimo centar koji će prihvatiti jedan broj migranata i rasteretiti USK”, rekao je Mektić.

EU je od 2018. godine u suočavanju s povećanim migracionim prisustvom pomogla BiH sa 24 miliona eura (20,2 miliona eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) i 3,8 miliona eura humanitarne pomoći). Osim toga, EU je od 2007. godine izdvojila još 24,6 miliona eura kako bi pomogla BiH u oblasti u oblasti azila, migracija i upravljanja granicama.

Mektić je kazao da je sada EU spremna da transfer novca iz svojih fondova vrši direktno na institcije, a ne preko posrednika, ali da BiH mora ojačati ulogu Koordinacionog tijela za pitanja migracije i imati jasniju situaciju s prihvatnim centrima.

“Žele imati jasno pozicionirano Koorcinaciono tijelo. Više su puta ponovili da ne žele rizikovati jer imaju odgovornost prema poreskim obveznicima EU. Što je normalno. Taj novac mora biti trošen odgovorno i transparentno”, rekao je Mektić.

Dodao je da je EU spremna podržati sve razumne i opravdane projekte koji se tiču rješavanja i pitanja statusa migranata, ne ograničavajuči finansijski iznos, ali da se politički subjekti unutar BiH moraju međusobno dogovoriti.

“Ako se uspijemo dogovoriti, budemo razumni, odgovorni, riješimo pitanje Koordinacijskog tijela, pitanje prihvatnih centara, onda ćemo novac iz fondova EU dobivati direktno u institucije i moći ćemo ga mi raspoređivati”, rekao je Mektić.

Prema procjenama vlasti, gotovo 36.000 izbjeglica i migranata ušlo je u Bosnu i Hercegovinu od januara 2018. godine. Trenutno u zemlji boravi oko 7.400 izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć, većinom u Unsko-sanskom kantonu. Približno 4.100 je smješteno u privremenim prihvatnim centrima koje finansira EU.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.