BiH

oglasio se na twitteru

Dodik brutalno izvrijeđao Schmidta nakon njegovih izjava o 9. januaru i Putinu

26/01/2023

Savjetovao je Dodiku da se odmakne od Putina te da je, prije nego ga je odlikovao, trebao vidjeti šta se događa u regiji. Spomenuo je i stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o 9. januaru.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt “lažov i prevarant” nakon gostovanja Schmidta na televiziji N1.

Gostujući u Pressingu, Schmidt je poručio kako je “ubijeđen da će naredni 9. januar izgledati drugačije, dan koji u RS obilježavaju a za koji je Ustavni sud rekao da je neustavan.

“Znate da mogu biti ljubazan, ali i vrlo oštar. Neke stvari ću sigurno uraditi”, rekao je Schmidt za N1.

Savjetovao je Dodiku da se odmakne od Putina te da je, prije nego ga je odlikovao, trebao vidjeti šta se događa u regiji. Spomenuo je i stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o 9. januaru.

“Dodik trebao razmisliti i pogledati šta se događa u regionu prije nego odlikuje nekoga”

Govoreći o 9. januaru kazao je kako je to manifestacija koja nije u skladu s Ustavom i da je pravna država ta koja to mora objasniti.

“Nemam ja ništa protiv toga da RS i FBiH imaju neki svoj dan koji će slaviti. Mislim da se nekim naredbama odozgo ne može napraviti da nešto stvarno funkcioniše, to mora rasti odozdo, iz baze. Mislim da su u posljednje vrijeme stvari postale bolje i nadam se. Nije dovoljno pisati pisma i davati nekakve jake izjave kakve sam čuo iz Banjaluke ili od gradonačelnika Istočnog Sarajeva. Ali, nemojte podcjenjivati ni pitanje kandidatskog statusa BiH za EU. BiH mora prihvatiti evropske standarde i mi ćemo malo – pomalo raditi strpljivo na tome. Obećavam da imamo čitav niz ideja koje želimo provesti pa ćemo vidjeti kako će se to dalje razvijati. Vrlo sam ubijeđen da će sljedeći 9. januar izgledati drugačije. Nije bitno je li to 9. januar, 1. mart ili neki drugi dan”, kazao je Schmidt.

Dodik je preko svog Twitter naloga odgovorio visokom predstavniku i Bošnjake opet nazvao muslimanima.

„Reći da je 9. januar nastao na žrtvama može samo prevarant i lažov kakav je Christian Schmidt. Ali 1. mart, koji sa muslimanima slavi gotovo sav diplomatski kor, dan je kada je u ime islamske države ubijen nedužni svat, Srbin u srcu Sarajeva, to je, gospodine Schmidt, praznik zločina i početka krvoprolića“, napisao je Dodik.

Schmitd je, također, za N1 izjavio da je 9. januar „praktično nastao na žrtvama, teretu koji nose žrtve Srebrenice“.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.