Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH i ljudska prava

Dodik, Čović, Tegeltija i Tadić loše prošli u novom izvještaju State Departmenta!

United States Chad
FILE - In this Monday, March 9, 2009 file photo, The Harry S. Truman Building, headquarters for the State Department, is seen in Washington. The State Department has ordered non-essential diplomats at the U.S. Embassy in Chad to leave the African nation due to potential insurgent attacks on the capital, Saturday, April 17, 2021. The department said in a travel alert issued Saturday that it had taken the step because armed groups from the northern part of the country have moved south and appear headed toward the city.(AP Photo/J. Scott Applewhite, File)

Dodik je vrijeđao novinare i analitičare, a njegovi tjelohranitelji su primjenjivali silu. Čović slavio ratne zločince, Tegeltija nakon korupcije našao utočište kod Dodika

State Department je objavio izvještaj o ljudskim pravima u svijetu u 2021. godini, u kojem je obuhvatio i Bosnu i Hercegovinu. Njega je jučer predstavio američki državni sekretar Anthony Blinken.

Piše: A. DUČIĆ

Ponovo, zahvaljujući ponajviše političarima poput Milorada Dodika, BiH je izrazito loše prošla kada je riječ o poštivanju ljudskih prava. Sam Dodik, aktuelni član Predsjedništva BiH, spominje se u ovom izvještaju osam puta. I tu osam puta u negativnom kontekstu!

Dodika tako ovaj izvještaj „tereti“ da je vrijeđao novinare dok su njegovi tjelohranitelji koristili čak i fizičku silu protiv novinara. Kao primjer se navodi da su Dodikovi tjelohranitelji fizički nasrnuli na kamermana portala Insajder.in kojeg su natjerali da izbriše snimke sa proslave SNSD-a, organizirane u septembru prošle godine.

O nasilju Dodikovih tjelohranitelja

Dalje se navodi da je sam Dodik tokom prošle godine konstatno vrijeđao predstavnike medija, kao i analitičare, nazivajući ih “izdajnicima, plaćenicima”. Često je, kaže se u izvještaju posezao za pojmovima poput “neprijateljski mediji, kada su oni iznosili činjenica i mišljenja s kojima se nije slagao. Tako je, navodi se, vrijeđao i analitičarku Tanju Topić, uposlenici Fondacije Friedrich Ebert Stiftung, nazivajući je “njemačkim obavještajcem”, te “dokazanim kvinsligom”.

Dodik je, kaže se, i tokom intervjua na RTRS-u vrijeđao i vlasnika BNTV-a Vladu Trišića poručujući da radi protiv interesa RS-a, dok je na jednoj pressici ovu TV nazvao subjektom koji se bavi organiziranim kriminalom.

Milan Tegeltija, koji je smijenjen sa čla VSTV-a, također se spomonje u izrazito negativnom kontekstu, u smislu jer je omogućioda VSTV bude u centru korupcijskih skandala. Tegeltija koji se, kako se navodi, i sam ogrezao u korupciju, našao je potom utočište upravo kod Dodika u Predsjedništvu BiH kao njegov savjetnik.

O Milanu Tegeltiji

Gordana Tadić, koja je kao i Tegeltija dospjela na “crnu listu” SAD-a kako se navodi u izvještaju, “osula je paljbu” na portal Istraga.ba, koji je objavio informacije o navodnim pokušajima ugrožavanja njene sigurnosti. Kako se ističe ona je se javno oglasila optužujući autora teksta za “anticiviliziranu i barbarsku diskreditaciju” njene ličnosti, za podstrekavanje “nacionalne i vjerske mržnje” i “ krčenja puta za eliminaciju svih koji stoje na putu paravojnim krugovima”. BH novinari osudili su njen pritisak na ovaj medij i novinara.

Dodikov najvažniji koalicioni partner Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, u izvještaju State Department također nije dobro prošao.

– Lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) Dragan Čović i drugi politički lideri bh. Hrvata proslavili su 17. novembra u Mostaru 30. godišnjicu osnivanja samoproglašene administrativne teritorije Herceg-Bosne, koja je ukinuta Vašingtonskim sporazumom iz 1994. godine. Pojedini mediji oštro su kritikovali proslavu, ističući da je šest bivših visokih zvaničnika Herceg-Bosne osuđeno za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) – kaže se u izvještaju State Departmenta.

Kada je riječ o SDA, ova stranka se u izvještaju spominje u kontekstu pritiska na medij Face TV.

– SDA je u jednom od svojih odgovora navela da je izvještavanje Senada Hadžifejzovića, vlasnika Face TV-a, neistinito i motivisano „povrijeđenom sujetom, ljutnjom ili nekim drugim motivima” – ističe se u izvještaju State Departmenta.

Inače, State Department navodi da su se zvaničnici često nekažnjeno upuštali u koruptivne radnje, a korupcija je i dalje rasprostranjena u mnogim političkim i ekonomskim institucijama. Korupcija je posebno bila rasprostranjena u sektoru zdravstva i obrazovanja, procesima javnih nabavki, lokalnoj upravi i procedurama zapošljavanja u javnoj upravi.

–  Dok je javnost korupciju gledala kao endemsku pojavu u javnoj sferi, bilo je malo javnog zahtjeva za procesuiranjem korumpiranih službenika. Bilo je indicija da je pravosuđe pod političkim uticajem i imenovanja sudija nisu zasnovana na zaslugama, a odgovornost sudija i tužilaca je bila niska – navodi se u dokumentu.

Nastavljena je, kaže se u izvještaju, institucionalna nestabilnost vladajućih struktura RTV FBiH, “jer emiter nije izabrao upravni odbor niti je imenovao organizaciono rukovodstvo i ostao je otvoren za politički uticaj”.

O javnim emiterima

– Kao rezultat toga, RTV FBiH je nastavila pokazivati selektivan pristup vijestima. Vlada RS je nastavila da povećava direktnu kontrolu nad RTRS-om, što je snažno pojačalo pozicije i narative vladajuće koalicije u entitetu RS. BHRT je popustio povećanom političkom pritisku i nastavio cenzurirati vlastito izvještavanje – navodi se u izvještaju.

Nadalje, ističe se, da su 25. februara, nakon kibernetičkih napada na medijske portale Žurnal i Buka, Misija OSCE-a u BiH, Delegacija EU i specijalni predstavnik EU, Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva i Ured visokog predstavnika izdali su saopštenje u kojem pozivaju vlasti BiH da istraže sve napade na medijske web stranice jer predstavljaju jasnu opasnost po slobodu medija.

– Iako je zemlja dekriminalizovala klevetu, mnoge tužbe su i dalje podnošene sudovima protiv novinara, što je često rezultiralo izuzetno visokim kaznama. Zanimljive sudske odluke protiv novinara uključivale su privremene zabrane postavljanja ili objavljivanja određenih informacija, kao i izuzetno visoke i nesrazmjerne kompenzacijske isplate. U junu i julu Općinski sud u Sarajevu donio je dvije presude kojima je naloženo plaćanje neuobičajeno visokih novčanih kazni i kazni u predmetima za klevetu protiv dva medija. Po nalogu suda, sa bankovnog računa izdavačke kuće Avaz-roto Press zaplijenjeno je više od 212.000 konvertibilnih maraka (KM) (127.000 dolara), na osnovu predmeta za klevetu iz 2009. godine i povezanog slučaja 2016-2019 o objavljivanju sudske presude. Avaz-roto Press je proglašen krivim i prethodno je već platio 5.000 KM (3.000 dolara) odštete i pokrio dodatne prateće sudske troškove. U julu je online medijskoj kući Zurnal naloženo da plati više od 170.000 KM (102.000 dolara) na osnovu presude prvostepenog suda u slučaju klevete – navodi se u izvještaju State Departmenta.

Također, ovaj izvještaj se dotiče i ugrožavanja slobode okupljanja u slučaju ubistva Davida Dragičevića, zatim izloženosti mržnje LGBT zajednice.