repubika srpska

Milion i po maraka kazni za pumpe zbog zaračunavanja većih marži

benzinska-pumpa (1)

“Građani su sve te kazne platili već i svakodnevno ih plaćaju, mislim da svi ovi koji krše zakon treba da se javno objavi”, smatra Murisa Marić iz Udruženja Don Prijedor

Vlasnici benzinskih crpki u Republici Srpskoj kaženjeni su u martu s gotovo milion i po maraka kazni, zbog toga što su zaračunavali veće marže od onih koje je propisala još aktivna Uredba Vlade Republike Srpske o ograničavanju marži na naftu i naftne derivate. U 126 kontrola, u 71 slučaju su napisani prekršajni nalozi između pet i deset hiljada maraka. Kako saznaje BHRT, vlasnici benzinskih pumpi tražit će sudsko odlučivanje.

Od vlasnika benzinskih pumpi RS budžet će po osnovu kazni za zaračunavanje previsokih marži u martu biti veći za gotovo milion i po maraka. Nema procjene kolika je stvarna zarada benzinskih pumpi bila u proteklom periodu kada su cijene ovih energenata divljale, ni koliko je iznos naplaćenih kazni umanjio zaradu.

“Inspektori kad izađu na teren i utvrde činjenično stanje, prave zapisnik, kojim se nalaže odmah na licu mjesta da otkloni nepravilnosti i vrati cijenu u okvire dozvoljene. Tako se nakon nekog perioda ponovo provjeri ista pumpa da li posluje u skladu sa Uredbom, ako ne, onda se izdaju dalja rješenja”, pojašnjava v.d. glavnog tržišnog inspektora RS Radivoje Gavrić.

Vlasnici pumpi dužni su poštovati Uredbu vlade RS koja je na snazi od aprila prošle godine, a koja propisuje da je maksimalna veleprodajna marža na 0,06 KM po litru, a maksimalna maloprodajna 0,25 KM po litru tečnih derivata.

“Naravno da ima neslaganja i da nisu svi zadovoljni, jest bilo perioda kada je cijena nabavna divljala, ali bez obzira na to treba da se svi pridržavaju ove uredbe”, kaže ministrica trgovine i turizma RS Suzana Gašić.

Nema imena ko se sve oglušio o uredbu Vlade, koja je u konačnom išla na teret građana.

“Građani su sve te kazne platili već i svakodnevno ih plaćaju, mislim da svi ovi koji krše zakon treba da se javno objavi”, smatra Murisa Marić iz Udruženja Don Prijedor.

Iz grupacije za promet naftom i naftnim derivatima ostali smo bez odgovora, ali smo u telefonskom razgovoru sa pojedinim vlasnicima benziskih pumpi u RS saznali da namjeravaju tražiti sudsko odlučivanje zbog preekršajnih naloga koje je napisao Inspektorat RS jer smatraju da nisu prekršili Uredbu vlade RS o ograničavanju marži na naftu i naftne derivate RS.