PU Zagreb

Policija u Hrvatskoj objavila uznemirujuće fotografije: Pomozite nam da identifikujemo tijela

f_24394749_1024

Njihov identiteti, uprkos višemjesečnim policijskim naporima kao i provedenim obdukcijama na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku ostali su nepoznanica

Pomozite nam ih identifikovati – apel je zagrebačke policije koja je objavila fotografije uznemirujućeg sadržaja na kojima su četiri mrtve osobe (tri muškarca i jedna žena) kao i lokacije na kojima su iste pronađene.

Njihov identiteti, uprkos višemjesečnim policijskim naporima kao i provedenim obdukcijama na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku ostali su nepoznanica.

Pa je tako prije dvije godine, točno 9. aprila 2020. u derutnoj baraci na površini obrasloj raslinjem između Bjelovarske i Varaždinske ulice te dječjeg vrtića u Sesvetama pronađeno tijelo muškarca starog oko 50 godina. Dužina tijela je bila 176 cm, bio je izrazito mršave građe, sijede kovrčave kose kao i brade te izrazito lošeg stanja zubala.

U vrijeme pronalaska bio je odjeven u plave traperice, crni donji dio trenirke, dvije jakne crne boje, pulover crno žuti, bež majicu, a na nogama plavo bijele tenisice i bijele čarape.

– Na lijevom stopalu je utvrđena gangrena dijela stopala, a stopalo je bilo omotano medicinskim zavojem. Uz tijelo je pronađen mjerač šećera u krvi. Tokom obdukcije utvrđeno je da na tijelu nema ozljeda koje bi upućivale da je osoba žrtva kaznenog djela. Datum smrti je početak aprila 2020. godine. Na tijelu su nastupile promjene u vidu nedostatka tkiva cijelog lica i dijela tijela, posljedica djelovanja životinja. Pregledom odjeće nisu pronađeni nikakvi dokumenti. Moguće je da se radi o beskućniku i osobi koja duže vrijeme nije regulirala osobne dokumente i statuse – otkrivaju iz PU zagrebačke.

Prošlo je deset mjeseci i od pronalaska mrtvog muškarca uz skelski prilaz u koritu rijeke Save u Dubrovčaku Lijevom na području Ivanić Grada, a do dan danas, unatoč obdukciji i intenzivnim policijskim naporima, njegov identitet još uvijek nije utvrđen.

I taj je muškarac bio vjerovatno star preko 50 godina, bio je visok oko 179 cm, srednje tjelesne građe i izrazito lošeg zubala. Bio je proćelav, a na lijevom i desnom obrazu te nosu stvorili su se adenomi lojnih žlijezda. U vrijeme pronalaska imao je na sebi majicu dugih rukava s kapuljačom i patent zatvaračem, svijetle boje, plavu polo majicu kratkih rukava s bijelim vodoravnim crtama s plavo crvenim ovratnikom, plavu majicu kratkih rukava te plave traper hlače.

Oko vrata je imao krunicu, a pregledom odjeće nisu pronađeni nikakvi dokumenti. Obdukcijom nisu pronađeni tragovi koji bi upućivali da je bio žrtva kaznenog djela a datum smrti, prema obducentima, je prva polovica maja 2021.

U junu, pak, prošle godine uz sjevernu obalu rijeke Save u ravnini zagrebačkog “ŠRC Jarun” pronađeni su posmrtni ostaci tačnije kosti nepoznatog muškarca. Na muljevitom tlu na sjevernoj obali pronađena je lobanja i kosti, a kopanjem zemlje i mulja policija je našla i dio kratkih hlača i gaća tamne boje natpisa Vallees 23.

Također su pronašli dio dugih tamnih hlača, jedan crni upaljač bez obilježja i jedan srebrni Zippo upaljač s natpisom “Bife Herceg picado 301-1 mesto” kao i jedan prsten srebrne boje.

– Pregledom posmrtnih ostataka u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu te dodatnom antropološkom analizom, kosti pripadaju muškoj osobi zaživotne visine oko 170 cm, starosti u vrijeme smrti oko 35 (30 – 45) godina, izraženog čela i nosa, a vrijeme smrti bi se eventualno moglo procijeniti na godinu do tri godine od datuma pronalaska s mogućnošću proširenja vremena. Zubalo gornje vilice je u urednom i saniranom stanju s više zaživotno izvađenih zuba – kažu dalje iz zagrebačke policije.

Četvrto po redu pronađeno tijelo od 18. januara  2022. godine, također u Savi, ali kod skele u Dubrovčaku Lijevom na području Ivanić Grada, pripada nepoznatoj ženskoj osobi.

Bila je visoka oko 159 centimetara, stara preko 40 godina, srednje tjelesne građe i prosjede kose. Imala je, kako se iščitava iz obdukcijskog izvještaja, uredno zubalo dijelom umjetno. U vrijeme smrti i pronalaska bila je odjevena u donji dio trenirke tamne boje, grudnjak svijetle boje, a na nogama crne tenisice. Vrijeme smrti je, prema procjenama obducenata, najmanje 60 dana od dana pronalaska, a pregledom tijela nisu utvrđene ozljede koje bi ukazivale da je smrt nastupila kao posljedica kaznenog djela, prenosi Jutarnji.hr.

Policija je objavila još nekoliko fotografija koje zbog iznimno uznemirujućeg sadržaja nismo prenijeli. Možete ih pronaći OVDJE, no još jednom upozoravamo da se radi o uznemirujućem sadržaju.