Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član predsjedništva BiH

Dodik dao saglasnost da helikopteri OS BiH gase požare, nakon što ih je kiša već ugasila

Sarajevo: Ministar vanjskih poslova Austrije Michael Linhart stigao u Predsjedništvo BiH
15.10.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Clanovi Predsjednistva BiH primili su u posjetu saveznog ministra za evropske i vanjske poslove Republike Austrije Michaela Linharta. Milorad Dodik Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Vatrogasci širom BiH bore se sa požarima danima, a Dodik do sada nije dao saglasnost da helikopteri OS BiH učestvuju u gašenju

Dodik je na današnjoj sjednici Predsjedništva, po prvi put, dao saglasnost da helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine učestvuju u gašenju požara u Hercegovini.

Vatrogasci širom BiH bore se sa požarima danima, a Dodik do sada nije dao saglasnost da helikopteri OS BiH učestvuju u gašenju.

Učinio je to danas, kada je kiša ugasila požare tokom noći, i u trenutku kada su za naredne dane najavljene obilne padavine.

Dodikova saglasnost, stoga, dolazi u trenutku kad više nema potrebe za njom.

Dodika su zbog sramotnog ponašanja i odbijanja da direktno pomogne u spašavanju imovine i ljudskih života kritikovali “sa svih strana”, a oglasila se i Američka ambasada u BiH koja je njegove poteze nazvala nepoštivanjem dužnosti.

– Nepoštovanje dužnosti je da izabrani zvaničnik ignoriše zahtjeve lokalnih vlasti za pomoć kada dođe do prirodne katastrofe. Lider sigurnost svih građana stavlja na prvo mjesto.

Sramotan je propust određenih izabranih zvaničnika da djeluju kako bi zaštitili živote i imovinu građana ugroženih štetnim šumskim požarima koji trenutno pogađaju Bosnu i Hercegovinu – napisali su na zvaničnom Twitter profilu ambasade SAD uz hashtag “ljudi prije politike”.